20101030

Πολιτικές Κολοτούμπες

Το κείμενο καταγγελίας και αγανάκτησης των τριών αρχηγών και υποψηφίων Δημάρχων του νησιού μας ,για το κατάπτυστο blog που το τελευταίο δεκαπενθήμερο έχει δημιουργήσει πρωτόγνωρα προβλήματα ηθικής τάξεως στην Ύδρα μας. Σαν υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος και πολίτης, κάτοικος του νησιού μας, σας δηλώνω πως θα περίμενα από τους αρχηγούς και υποψηφίους Δημάρχους να υπέγραφαν ένα κείμενο που μετά τις εκλογές θα ανελάμβαναν την υποχρέωση να προβούν σε κάθε νόμιμη ενέργεια και θα κινούσαν νομικές διαδικασίες που θα ανακάλυπταν όλους εκείνους που έχουν προβεί σε ανώνυμες συκοφαντικές αναρτήσεις στο συγκεκριμένο blog. Μετά δε την τελεσιδικία των παρανόμων πράξεων, οι τυχόν αποζημιώσεις να διατίθεντο υπέρ της νεολαίας του νησιού μας .Με αυτό το ήθος διεκδικώ την ψήφο των συμπατριωτών μου.

20101029

Ελ Σιντ

Rodrigo ή Ruy Díaz de Vivar γνωστός και ως Ελ Σιντ Καμπεαδόρ ήταν Καστιλλιανός αριστοκράτης, στρατιωτικός και πολιτικός.Aρχιστράτηγος του καστιλλιανικού στρατού.Oι συνεχείς στρατιωτικοί θρίαμβοι εναντίον χριστιανών και μουσουλμάνων, καθώς και η συνήθειά του να μην πολιτεύεται, τον κατέστησε αγαπητό στον ισπανικό λαό. Μετά το θάνατό του τα κατορθώματά του, πραγματικά και φανταστικά, τραγουδήθηκαν όσο λίγων. Νεκρό τον έστησαν όρθιο και προσπάθησαν να πετύχουν πολεμική νίκη, εναντίον εχθρικών δυνάμεων. Αυτός ήταν ο Ισπανός Ελ Σιντ, στο νησί μας όμως κάποιοι χρησιμοποιούν έαν άλλον Ελ Σιντ που δυστυχώς έκανε το λάθος και πολιτεύτηκε. Κάποιοι τώρα τον έχουν στήσει όρθιο και γύρο του προσπαθούν πέντε εξη επίδοξοι σωτήρες του νησιού να ικανοποιήσουν την φιλοδοξία τους να γίνουν οι πρώτοι πολίτες του νησιού μας.Το άσχημο της υπόθεσης είναι πως στην απέναντι όχθη βρίσκεται ένας επαγγελματίας πολιτικός που ξέρει να νικάει νεκρούς και ζωντανούς. Η 7η Νοέμβρη 2010 θα είναι η ζωντανή ιστορία του Νεκρού Ελ Σιντ ή θα επικρατήσει ο ψυχρός πολιτικός γάτος. Ας ελπίζουμαι πως ο γάτος μαζί του θα έχει και 11 γατάκια που θα τον πλαισιώνουν, μακάρι το ένα ........να είναι ο συντάκτης του κειμένου.

20101027

Κάποιοι άλλα λένε, άλλα κάνουν κι άλλα εννοούν

Πολλές φορές αναρωτήθηκα διαβάζοντας ότι κυκλοφορεί στον έντυπο και τον ηλεκτρονικό τύπο στο νησί μας , βρήκα πολύ σημαντικά και αξιόλογα πράγματα σε ορισμένα BlogSpot που υπάρχουν στο νησί μας και τα διαχειρίζονται αξιόλογοι χρήστες του διαδικτύου. Διάβασα όμως και πράγματα, από “επίσημους λειτουργούς” του δημόσιου λόγου που δικαιώνουν επακριβώς τον τίτλο μου. Όταν γράφουμε δημόσια πρέπει να έχουμε πάντα στα γραπτά μας και την άλλη άποψη, την αντίθετη ,που ίσως είναι και η πραγματική. Αλλιώς δεν γράφουμε την σωστή αιτία που μας απασχολεί, αλλά γράφουμε αυτό που θα δημιουργήσει πρόβλημα στον “αρμόδιο” , ίσως από εκδίκηση και εμπάθεια ή για λόγους που μόνο εμείς γνωρίζουμε και έτσι θα κερδίσουμε καλές κριτικές από τους αναγνώστες μας. Κρίμα γιατί οι εξηγήσεις δόθηκαν από την άλλη πλευρά και μάλιστα δημόσια σε πολύ λίγους όμως ακροατές. Εμείς είμαστε εκεί από δημοσιογραφικό ενδιαφέρον και σας τις μεταφέρουμε.
Η κ. Αδαμοπούλου ανέφερε, την αγορά του και μεταφορά του το 1999, ότι από 14-6-2006 έχει υπογραφεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Ι.Α.Μ.Ύ και του ΕΟΤ με σκοπό την ανάληψη εκτέλεσης του έργου «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΣΚΑΦΟΥΣ ΕΛΕΝΗ Π.» από τον ΕΟΤ. Tο έργο δημοπρατήθηκε στις 9-5-2007 σε ανοικτό μειοδοτικό διαγωνισμό, παρουσιάστηκε ένας μόνο ενδιαφερόμενος [Ναυπηγείο Μανώλη Ψαρρού στο Πέραμα] έτσι ο διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος. Τώρα υπάρχει ολοκληρωμένη και εγκεκριμένη από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού έτοιμη μελέτη επικαιροποιημένη, θα εκτελεστεί με επίβλεψη μηχανικού του ΥΠΠΟ και το μόνο. Την ενημέρωσαν πως δεν χρειάζεται κατά την παρούσα φάση το ΙΑΜΥ και η κ. Αδαμοπούλου. Στις 12-10-2010 συναντήθηκε με το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Ανάπτυξης κ. Πουσσαίο και το διευθυντή του γραφείου του κ. Παπαβασιλείου. Οι εξηγήσεις δόθηκαν στου Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας, που αποφάσισε ομόφωνα την στήριξη των συνεχών προσπαθειών της. Ένα «Πέραμα», το γνωστό μας “Ελένη Π”, το οποίο για πολλά χρόνια προσέφερε τις πολύτιμες υπηρεσίες του, στο νησί μας σαν φορτηγό. Μετά την απόσυρση του πριν από μερικά χρόνια, αγοράστηκε από το Ι.Α.Μ.Y, με στόχο να αποκατασταθεί και να επιστρέψει στο νησί ως πλωτό Μουσείο. Δυστυχώς, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες, της διευθύντριας του Μουσείου, κυρίας Ντίνας Αδαμοπούλου, η αποκατάσταση δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί και όσο περνά ο χρόνος, ο στόχος αυτός απομακρύνεται. Ο χρόνος είναι αδυσώπητος για την φθορά αυτού του ωραίου σκαριού. Το σκάφος αυτό έχει κατασκευασθεί από τον μαστρο-Γιώργη Μυτηλιναίο, στη Σκιάθο, Το Nηολόγιο της “Ελένης Π ” είναι : Ύδρα 167 (Από το Φωτογραφικό αρχείο Νίκου Ε. Ρηγινού)

20101019

Χαμηλό επίπεδο

Σαρδέλες παστές Λέσβου
Οι καλές παπαλίνες, όπως λέγονται στη Λέσβο, ψαρεύονται στον κόλπο της Καλλονής.
Επειδή, όμως σύμφωνα με τους διατροφολόγους, είναι πλούσιες σε Ω3, ωφέλιμες για την καρδιά και μια από τις τροφές που φτιάχνουν τη διάθεση, αξίζει να τις απολαμβάνουμε όλο τον χρόνο, παστές, σύμφωνα με την συνταγή του νησιού.
Ο άνθρωπος που με μύησε και μου δίδαξε τον μαγικό κόσμο της blogosfairas, διάβασε το μολυσμένο με υιούς blog που οι ανώνυμοι ( αλλά στην ουσία επώνυμοι μαλάκες,και μάλιστα ορισμένοι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι ) ως και διάφορα αλκόλια του νησιού μας, βγάζουν το δηλητήριο που έχουν κάτω από την βρώμικη γλώσσα τους. Ευτυχώς που το χύνουν με τα καντάρια εκεί ,γιατί άμα δαγκώσουν την γλώσσα τους θα δηλητηριαστούν. Διαβάζοντας τα σχόλια κάτω από το συγκεκριμένο blog ,στο άρθρο «Κανονιοβολισμοί» στην Ύδρα… ΚΟΥΣ ΚΟΥΣ ΤΟΥ….. κατάλαβε πως το επίπεδο των εκλογών στο νησί μας είναι πολύ χαμηλό. Πολύ πιο κάτω από τον αφαλό. Δυστυχώς γιατί ο τόπος είναι πολύ όμορφος και μαγικός ,που ίσως για αυτό κάποιοι τρελαίνονται.
Μολις τελειώσουν οι εκλογές κάποιοι θα πρέπει να αποδείξουν ,εκεί που πρέπει πως ζούνε στο νησί; ποιός τους ταϊζει; και άλλα πολλά.....!!!

20101018

Εγώ για αλλού ξεκίνησα

Εγώ για αλλού ξεκίνησα και αλλού η ζωή με πάει. Έγινε και αυτό τελικά, ότι κατηγορήσεις στην ζωή ,τα λούζεσαι. Δεν είχα φαντασθεί ποτέ να κατέβω υποψήφιος , υπό Συνδυασμό. Πάντα έλεγα πως όταν νιώσω έτοιμος θα σχηματίσω συνδυασμό με νέους και νέες, που οι φρέσκιες ιδέες τους, θα με κάνουν να αισθάνομαι και εγώ νέος. Τελικά οι νέοι του νησιού μου λόγω απειρίας τους έμειναν απέξω γιατί οι συνδυασμοί δεν τους χώρεσαν. Οι επικεφαλείς των συνδυασμών τους… άδειασαν με την δικαιολογία …. δεν υπάκουσαν στις υποδείξεις των. Οι σύμβουλοι όλων των συνδυασμών έβαλαν “Veto” … έξω οι Γιώργηδες διότι επαναστάτησαν με λανθασμένο και προκλητικό τρόπο που ενόχλησε… το σύστημα. ΄Ετσι βρήκα “κενό και μπήκα” και η αρχική μου αρνητική απόφαση ,έγινε θετική και μπήκα σε συνδυασμό ως Δημοτικός Σύμβουλος στο νησί μου, υπό Δήμαρχο που είναι ο μονόφθαλμος στους τυφλούς. Το μεγαλύτερο προσόν του ΑΚΑΚΟΣ και “κυβερνά” τον δήμο μας πάνω από 16 χρόνια χωρίς ποινές και πρόστιμα. Πιστεύω του, πως για να εκλέγεσαι δημοτικός άρχοντας δεν πρέπει να παίρνεις κανέναν δημότη σου στα σοβαρά και δεν πρέπει να κάνεις έργα. Θεωρητικά όλα αυτά γιατί στην ουσία κρατάει ισορροπίες σε ένα περίεργο νησί με πολλές ιδιαιτερότητες. Ελπίζω στην εκλογή μου γιατί έχω όραμα και νέες ιδέες για το νησί μου. Εάν βγω και σε καλή σειρά ίσως έχω και κανένα καλό μεροκάματο που αυτό τον καιρό είναι απαραίτητο σε όλους μας. ΄Ολοι λένε πως θέλουν να σώσουν τον τόπο, εγώ ας πω λοιπόν πως έχω ανάγκη και τα χρήματα ,με αντάλλαγμα να φροντίζω το χρήμα των συμπολιτών μου να μην σπαταλάτε από τα …. Λαμόγια της εξουσίας. Στις 7 Νοέμβρη θα έχετε την απάντηση μου!

20101011

Απόψε σιωπηλοί

20101003

Ξεπουλάμε Ελλάδα

Πατριώτες δεν πουλάμε την Πατρίδα , την ξεπουλάμε ,χωρίς αξιοπρέπεια και χωρίς να καταλαβαίνουμε τι γίνεται στον τόπο μας. Σ΄ένα τόπο που έδωσε τα φώτα του πολιτισμού σ΄όλο τον κόσμο που έφτιαξε θεούς, Παρθενώνες ,πολιτισμό, γράμματα, τέχνες και δυστυχώς έμεινε στο σκοτάδι. Με πολιτικά Σόγια που εναλλάσσονται στην εξουσία λες και το ‘Ελληνικό έθνος μεταφέρεται από παππού σε εγγονό από πατέρα σε γιο , από ξάδελφο σε άλλο συγγενή και τελικά όπως πάει η σκέψη μου ,από “ πουτάνα σε πουτάνα”. Και θα μου πείτε καλά η πουτάνα έχει μπέσα γιατί στην ψυχή συνήθως είναι Κυρία με κεφαλαίο Κ , εσείς μωρέ τι είστε; Εμείς ξέρουμε τι είμαστε, μας το είπατε, είμαστε Μαλάκες! Η ιστορία που γράφει ο τόπος στις μέρες μας , είναι μαύρη. Η πτώχευση είναι θέμα χρόνου και δεν αποφεύγεται, όσο παραμύθι και να τρώει ο Έλληνας, άμα ξυπνήσει όμως την βάψατε ! Τα Μ.Μ.Ε παίζουν πιο βρώμικο ρόλο από τους πολιτικούς. Εμείς όλοι από τον καναπέ του γραφείου στον καναπέ του σπιτιού και από το σπίτι στον καναπέ του αυτοκινήτου…….. λέτε και είμαστε όλοι μέλη του συλλόγου “Στ’αρχιδιστών” Ελλάδος.

΄Υδρα Σχολή καλών Τεχνών


Ζωγραφισμένη απο την Natacha Best.

Υδρα Υπαπαντη

Η ενορία της Υπαπαντής στην Ύδρα στο κέντρο του νησιού προς το Καμίνι και την Χουρμάδα. Έχει ένα θαυμάσιο καμπαναριό και ένα κρητικό παπά τον Παπαγεώργη τον Σταματάκη που όσο μπόι του έκοψε ο Θεός του το έδωσε σε μυαλό. Τα τελευταία 45 χρόνια είναι στην ενορία του με σημαντικό και αθόρυβο έργο, σ΄ ένα τόπο που δύσκολα ο “ξένος” επιβιώνει. Η ζωγραφική δοσμένη από την περίφημη κάτοικο Ύδρας ζωγράφο Natacha Best.



20101002

Tassaert

From Wikipedia : " The Temptation of Saint Hilarion ", by Octave Tassaert, c.1857 ( Montreal Museum of Fine Arts )

Octave Tassaert

From Wikipedia : An Unfortunate Family aka Suicide 1852, Musée
Fabre, Montpellier

Μονη Βατοπεδίου, εκει που ζούν...Σοφοί

Στις ερήμου τας οάσεις πειρασμού εάν ίχνη χάσεις στης καρδίας τις ακροάσεις γίνονται ταχέως ιάσεις και ψυχούλας ανατάσεις. Ομοθυμαδόν στον Άθω σαν βαδίσαμε μια μέρα άγγελοι κοντά μας φέραν στην μονή ω Πλατυτέρα. Στους επτά ουρανούς, βγήκα΄ στη Βατοπαιδίου μπήκα. Είν΄ του Βααιλέως παλάτι βάτους πέριξ ειν΄ γεμάτη. Είναι του ουρανού χαδάκι σκύβω κλαίω σαν παιδάκι, που ευθύς γεύτηκε αγάπη και έγινε με μιάς Κυρία, η μονή της μετανοίας. Επτά προσκύνησα εικόνες πάνσεπτες και μυροβόλες. Προσκυνώ Αγία Ζώνη και η χάρις, περιζώνει. Στη θεωρεία των λειψάνων η ψυχή πετά επάνω. Προσκυνώ το Τίμιο Ξύλο λάμπει η ψυχή σαν ήλιος, ω τι πλήρωμα αγάπης . Πλάστη μου της υπέρτατης αλλοιώθηκε η ζωή μας είναι η Παναγιά μαζί μας. Αισθητά η Θεοτόκος συμπαρίσταται στα τέκνα και του αγιασμού ο στόχος λες και απέχει λίγα μέτρα. Σε κελλί τα βήματα μας τα οδήγησε η Μητέρα γίγαντα νίψης και αγάπης συνάντησαν΄ εκεί πέρα. Τέκνον γνήσιο δικό της που δοξολογεί το γιο της. Αναπνέει кαι δοξάζει Και τον βασιλέα φωνάζει· Χαίρε λέει στοργικά στον καθένα μας μιλά. «Ποθεινότατά μου τέκνα που σας έφερε η Μανούλα μπρος εις την ευτέλειά μου, καθαρίστε την καρδούλα. Αποτάξετε τα πάθη και γυρίζοντας την πλάτη θε΄ να δείτε το παλάτι. Περιεκτική αγάπη άκρατη Φιλανθρωπία· φιλοπόνως νύκτα μέρα, κράζετε την Παναγία. Φιλαυτία μακριά, από καθαρή καρδιά και με λέξεις μόνο δύο πάτε ευθύς εσείς στον Κύριο. Και σαν ήρθατε ως εδώ τον Χριστό ευχαριστώ που μου έστειλε ψυχούλες που θα λένε προσευχούλες vα σωθώ ο ταπεινός, και είν΄ κοντά ο ουρανός» Μνάσων, ο αρχαίος μαθητής . Είναι επιστήμων και ψαράς , μοναχός ψαράς σκαφάτος , ψαροντουφεκάς βαρβάτος , μα και στις.....ανακαινήσεις , πρώτος είναι στις δομήσεις , που προσεύχεται για σένα κι΄ετσι γνώρισε κι ΄μενα στην διήμερη φυγή μου όταν μπήκα στο...κελί μου να δοξάσω την Κυρία την Μητέρα Παναγία.