20110430

O Φίλος που έφυγε νωρίς

Στο διάβα της ζωής μας όλα αλλάζουν, μεταβάλλονται αναθεωρούνται, σύντροφοι χάνονται αγάπες και έρωτες τελειώνουν. Υπάρχουν όμως κάποιες αξίες κάποιες φιλίες που ξερες καλά γιατί δεν επικοινωνούν για κάποιους λόγους. Υπάρχουν πάντα μέχρι τη στιγμή που ο θάνατος τις σταματά. ΄Ετσι έγινε και χθες που έφυγε ένας καλός φίλος που έζησε τίμια και έντονα και έφυγε αθόρυβα και μόνος. Επιλογές της δικής του ιδιόμορφης ανήσυχης φύσης. Αντίο Φίλε. Καλό σου ταξίδι στην Ιθάκη που ζητούσες όσο ζούσες. Νάσαι πάντα καλά εκεί που πας και πολλές αναστάσεις νάχεις (εκείνες τις ωραίες μικρές αναστάσεις ενός έρωτα που ξαναγεννήθηκε, ενός λουλουδιού στον κήπο σου που ενώ είχε ξεραθεί πέταξε νέα φύλλα, ενός φίλου πούταν ξεχασμένος και ξαναγύρισε.... )τα εντός παρένθεσης απο τον φίλο παραδεχτο και φίλο:draparadexto. Σου αφιερώνω το ποίημα :

Ιθάκη

Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη,
να εύχεσαι νάναι μακρύς ο δρόμος,
γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις.
Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας,
τον θυμωμένο Ποσειδώνα μη φοβάσαι,
τέτοια στον δρόμο σου ποτέ σου δεν θα βρεις,
αν μεν' η σκέψις σου υψηλή, αν εκλεκτή
συγκίνησις το πνεύμα και το σώμα σου αγγίζει.
Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας,
τον άγριο Ποσειδώνα δεν θα συναντήσεις,
αν δεν τους κουβανείς μες στην ψυχή σου,
αν η ψυχή σου δεν τους στήνει εμπρός σου..

Πάντα στον νου σου νάχεις την Ιθάκη.
Το φθάσιμον εκεί ειν' ο προορισμός σου.
Αλλά μη βιάζεις το ταξείδι διόλου.
Καλλίτερα χρόνια πολλά να διαρκέσει
και γέρος πια ν' αράξεις στο νησί,
πλούσιος με όσα κέρδισες στο δρόμο,
μη προσδοκώντας πλούτη να σε δώσει η Ιθάκη.

Η Ιθάκη σ'έδωσε τ' ωραίο ταξείδι.
Χωρίς αυτήν δεν θάβγαινες στον δρόμο.
Άλλα δεν έχει να σε δώσει πια.

Κι αν πτωχική την βρεις, η Ιθάκη δε σε γέλασε.
Έτσι σοφός που έγινες, με τόση πείρα,
ήδη θα το κατάλαβες οι Ιθάκες τι σημαίνουν.

Κωνσταντίνος Π. Καβάφης



20110423

Δοκός Μεγάλη Παρασκευή - Επιτάφιος

Ποιος θα μπορούσε να φαντασθεί πως σένα ερημοκλήσι ,βαμμένο με το μουντή, από ασβέστη που αστράφτει και φροντισμένο με μεράκι από ντόπιους και επισκέπτες. Δεκαέξι νοματαίοι όλοι κι όλοι, έφτιαξαν και εφέτος όπως κάθε χρονιά τον επιτάφιο και τον στόλισαν με αγριολούλουδα, μαργαρίτες, φασκομηλιές, χαμομήλια, παπαρούνες και έψαλλαν με κατάνυξη και σεβασμό στο θείο σκήνωμα. Η μικρή μελωδική καμπάνα στο ξωκλήσι κτυπούσε πένθιμα, με το χέρι του πιστού, όχι ηλεκτρονικά και προγραμματισμένα. Εδώ δεν υπάρχει ρεύμα και το νερό είναι βρόχινο. Όλα σ αυτόν τον τόπο είναι αληθινά, δεν είναι δήθεν ούτε καλυμμένα με ψεύτικα φτιασίδια για να κρύψουν την ντροπή του άναρχου …πολιτισμού. Η περιφορά, οι δεήσεις, οι στάσεις οι ψαλμωδίες και η συγκίνηση όλων δοσμένη με ειλικρίνεια, στο περιβάλλον και στην μοναδική φύση του πανέμορφου νησιού. Τα ελεύθερα άλογα που ζούνε στο Δοκό, το λευκό το καφέ και το μαύρο καμαρωτά και αγέρωχα συνόδευαν και αυτά διακριτικά την περιφορά του επιταφίου μέχρι την θάλασσα. Ο μάστρο Γιώργης ένας από τους ιδιοκτήτες και κατοίκους του νησιού, κρατάει κάθε χρόνο τον σταυρό στον μαρτυρικό δρόμο προς τον καθημερινό Γολγοθά της επιβίωσης όπως όλοι μας, στις δύσκολες ημέρες που περνάμε. Καλή Πασχαλιά σε όλους και του χρόνου να μη λείπει κανένας απο την παρέα .

20110422

ΕΛΛΗΝΑ ΕΣΥ ΤΙ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ;

Αλήθεια τι θα γίνει μετά το Πάσχα; με μισθούς,συντάξεις,ανεργία και γενικά με όσα πάλαιψες τόσα χρόνια για μια καλύτερη ζωή. Φύγε από τον καναπέ και πάρε ότι σου ανήκει γιατί έχεις αργήσει.

20110420

Η Ελλάδα κυρίαρχος στη λίστα με τους καλύτερους παραθαλάσσιους προορισμούς 2011 του TripAdvisor

Μια σπουδαία διάκριση για τη βαριά βιομηχανία της χώρας, τον τουρισμό, αποτελεί η λίστα με τους καλύτερους παραθαλάσσιους προορισμούς για το 2011 που δημοσιοποίησε το tripadvisor.com. Η Σαντορίνη βρίσκεται στη 2η θέση και ακολουθεί η Κέρκυρα και η Κρήτη. Η δημοφιλής Μύκονος βρίσκεται στη 7η θέση και η Ρόδος στη 19η. Το TripAdvisor είναι ο παγκοσμίως μεγαλύτερος ταξιδιωτικός ιστότοπος με εκατομμύρια επισκέπτες καθημερινά. Οι χρήστες προσφεύγουν σε αυτόν, προκειμένου να επιλέξουν τον τόπο των διακοπών τους διαβάζοντας -αλλά και καταχωρώντας- κριτικές για παραθεριστικούς ανά την υφήλιο τόπους, ξενοδοχεία, επίπεδο υπηρεσιών, κατάσταση μνημείων, τοπικές αγορές, κουζίνα κτλ. Το TripAdvisor λειτουργεί "υπό τη σκέπη" του ταξιδιωτικού οργανισμού Expedia.

Όπως αναφέρεται στο site: Σαντορίνη: "Το νησί διαθέτει μοναδικές στο κόσμο παραλίες χάρη στην έντονη πριν από χιλιάδες χρόνια ηφαιστειακή δραστηριότητα. Οι πιο γνωστές πλαζ είναι η Κόκκινη Παραλία, η Περίσσα και το Καμάρι. Η πρωτεύουσα του νησιού είναι ένας από τους πιο σαγηνευτικούς παραδοσιακούς οικισμούς του πλανήτη".

Κέρκυρα: "Μεγαλοπρεπείς βυζαντινές εκκλησίες, επιβλητικά βενετσιάνικα κάστρα, σπουδαία αρχιτεκτονική, πλούσια βλάστηση, άριστες τουριστικές υποδομές, έντονη νυχτερινή ζωή και πεντακάθαρες αμμώδεις παραλίες (Παλαιοκαστρίτσα, Ερμιόνη κ.ά.) καθιστούν της διακοπές σε αυτό το νησί του Ιονίου πελάγους εμπειρία ζωής".

Κρήτη: "Το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας κρύβει κάτι για τον καθένα. Η βόρεια πλευρά του είναι περισσότερο πολύβουη και κοσμική σε αντίθεση με τις ακτές που ΅βλέπουνΆ προς τη Λιβύη. Εκεί ο παραθεριστής θα ανακαλύψει παρθένες παραλίες και θα γνωρίσει τους φιλόξενους και εγκάρδιους κατοίκους".

Μύκονος: "Νησί διάσημο εδώ και αρκετές δεκαετίες. Παραλίες με χρυσαφένιες αμμουδιές, καθημερινά πολύωρα πάρτι αλλά και πλαζ για όσους αναζητούν την επαφή με τη φύση και τη γαλήνη. Η Μύκονος είναι ιδανική επιλογή για ενασχόληση με οποιοδήποτε θαλάσσιο σπορ".

Ρόδος: "Η Ρόδος είναι ευλογημένη από τον ήλιο, που τη λούζει με τις ζεστές ακτίνες του περισσότερες από 300 ημέρες τον χρόνο. Διαθέτει παραλίες μεγάλου αλλά και μικρού μήκους, με κοινά γνωρίσματα τα κρυστάλλινα νερά, την ψιλή άμμο και τις άριστες υποδομές. Όλα τα παραπάνω πλαισιώνονται από μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς".

TripAdvisor - Ευρωπαϊκό Top20

  1. Νίκαια, Γαλλία
  2. Σαντορίνη, Ελλάδα
  3. Κέρκυρα, Ελλάδα
  4. Κρήτη, Ελλάδα
  5. Τενερίφη, Ισπανία
  6. Μαρμπέλα, Ισπανία
  7. Μύκονος, Ελλάδα
  8. Μαγιόρκα, Ισπανία
  9. Μάλαγα, Ισπανία
  10. Νέρτζα, Ισπανία
  11. Ίμπιζα, Ισπανία
  12. Κόστα Μπράβα, Ισπανία
  13. Κάνες, Γαλλία
  14. Μεντόν, Γαλλία
  15. Λάγος, Πορτογαλία
  16. 6αν Τροπέ, Γαλλία
  17. Αμάλφι, Ιταλία
  18. Ιταλική Ριβιέρα, Ιταλία
  19. Ρόδος, Ελλάδα
  20. Μπράιτον, Αγγλία πηγή: traveldailynews.gr

20110419

ο θρίαμβος του σατανά...

Ο Χριστός ξανασταυρώνεται. Ο λαός εθελοσκλαβώνεται.Απ’ τους ελεύθερους πολιορκημένους καταντήσαμε στους ανίατους εθελόδουλους. Μεγάλη βδομάδα! Ο μεγάλος πόλεμος! Αντίπαλοι; Ο Χριστός και ο Σατανάς! Και διεκδικούμενο; Ο άνθρωπος! Ο λαός…Ο Λάζαρος θανατώνεται. Αλλά ο Χριστός τον ανασταίνει.Ο Σατανάς βλέπει ότι οι παράπλευρες απώλειες δεν πτοούν το Χριστό. Μόνο ο προσωπικός του θάνατος μπορεί να τον εξουδετερώσει.Δεν επιλέγει ως εκτελεστές του Χριστού αυτούς που ο καλός υπόκοσμος» της «καθωσπρέπει» κοινωνίας χαρακτηρίζει ως «κακοποιοιούς» και «κακούργους». Αλλά τους αληθινά κακοποιούς και κακούργους. Που είναι, ακριβώς, ο «καλός υπόκοσμος» της «καθωσπρέπει» κοινωνίας. Για να κάμει οδυνηρότερο το χτύπημά του, κάνει συνεργούς των δημίων του και τους μαθητές του. Που τον εγκαταλείπουν, τον αρνούνται, τον προδίδουν.Και, για να υπογραμμίσει το απελπιστικά μάταιο του αγώνα του Χριστού, βάνει τον όχλο να κραυγάζει στον κυνικό Πιλάτο το «άρον-άρον σταύρωσον αυτόν»!

Και ο αδυσώπητος πόλεμος διαιωνίζεται…. Με τον κυνικό-σήμερα- ΟΗΕ να νίπτει τα χείρας του. Όργανο και έρμαιο της παγκόσμιας διαβολοκυβέρνησης των θεοσκότεινων ιλλουμινάτων. Με το τέρας του αδηφάγου τοκογλυφικό γυφταριού και τους κατά τόπους βαρύγδουπους και ανυπόστατους εντολοδόχους του, νομοθέτες. Με τα ληστρικά μνημόνια. Που δεσμεύουν «φορτία βαρέα και δυσβάστακτα» και τα φορτώνουν στις πλάτες των λαών.Και τ’ ανεγκέφαλα κοπάδια του όχλου, μαστουρωμένα απ’ το «χόρτο», που τα ταΐζουν, μέσα στις κομματικές τους στρούγκες, να βελάζουν τα ωσαννά στους σταυρωτές τους. Και τα «άρρον-άρον σταύρωσον» για τους…εαυτούς τους! Για να καταντήσουμε, έτσι, απ’ τους ελεύθερους πολιορκημένους, στους απελπιστικά ανόητους και ανίατα αμετανόητους εθελόσκλαβους. Ο θρίαμβος του Σατανά!… πηγή : Παπα-Ηλίας http://papailiasyfantis.wordpress.com

Αυτοί

Που μας πανε, όλοι ξερουν πως μας δουλεύουν.

20110417

ΤΟ ΧΡΕΟΣ

Παρακαλώ διαβάστε το, αξίζει μια ιδιαίτερη προσοχή τυχαία ο τουρίστας είναι Γερμανός; Είναι μία υγρή ημέρα σε ένα μικρό ιρλανδικό χωριό. Βρέχει ακατάπαυστα και οι δρόμοι είναι άδειοι. Οι καιροί είναι δύσκολοι, όλοι χρωστάνε και ο καθένας ζει με πίστωση. Αυτή τη συγκεκριμένη μέρα, ένας πλούσιος Γερμανός τουρίστας οδηγάει μέσα από το χωριό, σταματά σε ένα τοπικό ξενοδοχείο, αφήνει 100 ? στο γραφείο της ρεσεψιόν, λέγοντας στον ξενοδόχο ότι θέλει να ελέγξει τα επάνω δωμάτια ώστε να βρει κάποιο για να περάσει τη νύχτα.Ο ξενοδόχος του δίνει μερικά κλειδιά και μόλις ο επισκέπτης αρχίζει να ανεβαίνει τα σκαλιά, αρπάζει τα 100 ? από το τραπέζι και τρέχει στο διπλανό κατάστημα του χασάπη για να ξεπληρώσει το χρέος του. Ο χασάπης παίρνει τα 100 ? και αμέσως πάει λίγο πιο κάτω για να ξεπληρώσει το χρέος του στον χοιροτρόφο. Μετά ο χοιροτρόφος σπεύδει με τα 100 ? να πληρώσει τον λογαριασμό του στον προμηθευτή ζωοτροφών. Ο τύπος που δουλεύει εκεί λαμβάνει τα 100 ? και τρέχει να πληρώσει τα ποτά που χρωστάει στο μπαράκι του χωριού.Ο ιδιοκτήτης του μπαρ δίνει πονηρά κάτω από το τραπέζι τα 100 ? που χρωστούσε σε μία γυναίκα θαμώνα του μπαρ, η οποία τον τελευταίο καιρό έχει μείνει άνεργη και έχει αναγκαστεί να προσφέρει έξτρα υπηρεσίες σε μοναχικούς άντρες. Η γυναίκα χώνει τα 100 ? βαθιά μέσα στην τσέπη του τζην της και με γοργό βήμα καταφτάνει στο ξενοδοχείο που βρίσκεται ο Γερμανός τουρίστας. Επιτέλους ξεπληρώνει εκείνο το δωμάτιο που είχε νοικιάσει πριν μερικές ημέρες. Τα 100 ? τα παραλαμβάνει, ποιος άλλος, ο ξενοδόχος. Τα ακουμπά αμέσως στο τραπέζι, εκεί που τα είχε αφήσει ο πλούσιος τουρίστας, έτσι ώστε να μην κινήσει την παραμικρή υποψία.Ο Γερμανός, μετά από λίγο, κατεβαίνει από τα σκαλιά, δηλώνοντας ότι δεν του άρεσε κάποιο από τα δωμάτια. Παίρνει τα 100 ? πίσω, μπαίνει στο αυτοκίνητό του και εγκαταλείπει την πόλη. Κανένας δεν παρήγαγε τίποτα. Κανένας δεν κέρδισε τίποτα. Όμως οι κάτοικοι του χωριού έπαψαν να χρωστούν και μπορούν τώρα να ατενίζουν το μέλλον με αισιοδοξία. Κάπως έτσι, λειτουργούν τα περιβόητα πακέτα διάσωσης... .....

20110416

Θέλω να ξυπνήσω, να θυμηθώ, να πιστέψω

Γράφει η Χάρις Αλεξίου Πρώτα σε κόβουν από την δουλειά, ύστερα σε ρίχνουν σε ένα καναπέ, σου δίνουν ένα τηλεκοντρόλ και σε πλακώνουν σε ένα ατέλειωτο τίποτα.
Ναι, η χώρα μου είναι σε κρίση, το λένε και οι Θεοί του κράτους οι καημένοι, και αυτό φαίνεται πρώτα όχι από τα άδεια πορτοφόλια αλλά από τους λόγους που αδειάζουν τα πορτοφόλια για αγαθά που δεν είναι Αγαθά.
Πώς θα σε στείλουν αλλού από το «Εδώ» που «δεν λέει»;
Πώς θα σε πάρουν από το «Τώρα» που μυρίζει;
Αυτοί ξέρουν τι είναι καλό για μένα και τα έχουν κανονίσει όλα.
Λέω «για να δω τι παίζει στον κόσμο»; Ανοίγω την τηλεόραση και βλέπω τον αχταρμά.
Φωτιές, καταστροφή, πείνα, απελπισία, θάνατος, κάμερες παντού, έγκλημα, έγκλημα, έγκλημα, Βουλή με ατάκες, Παρλιάρος με μους λεμονιού, Στρος-Καν με σκατά, τραπεζοδάνεια-μούφας, Τυχαίο; Δεν νομίζω. Το νέο κινητό που δίνει πίσω χρήμα, γιαούρτι για κάθε είδους έντερο, έναν με μπλε καπέλο (που έχει χρυσό σκούφο) να βρίζει κάποιον πως είναι ανεπρόκοπος γι’ αυτό δεν πάει καλά το μαγαζί, μία όμορφη να σκάει στο κλάμα (μάλλον από την χαρά της γιατί της πέτυχε το «Πακέτο») και διάφορους «τίποτες» από κανάλια που δεν τα βλέπει κανείς, να τους κάνουν διάσημους άλλοι διάσημοι «κάτιδες».
Όλα, για μια ψυχαγωγία που δεν σου αφήνει τίποτα, που δεν σε πάει πουθενά, που όταν κλείνεις και πας για ύπνο είσαι πιο χάλια από πριν.
Κι εκεί που πετυχαίνεις κάτι για σένα , ώπα σε κόβει πάλι ένας ηλίθιος φουσκωτός που στρώνει κοιλιακούς, κι αν τηλεφωνήσεις «Τώρα» θα γίνεις κι εσύ ηλίθιος.
Η τηλεόραση χάλασε, λεω. Πρέπει να πάρω άλλη. Μια 3D. (δεν είμαι καλά). Χρειάζομαι ό,τι μου προτείνει το τελεμαρκετινγκ.
Είναι ανάγκη να έχω μαλλιά Μενεγάκη …δεν υπάρχει!
Είναι ανάγκη για πολύ ψηλά τακούνια …μιλάμε, δεν υπάρχει!
Είναι ανάγκη να ξέρω να φτιάχνω μους λεμονιού …δεν έχει!
Είναι ανάγκη να ξέρω ποιος επώνυμος χορεύει καλύτερα tango …τέλειο;
Είναι ανάγκη να ξέρω πόσους κόμπους έχει ένα καλό χαλί …καλό;
Να μάθω τι πρέπει να κάνει ένα μοντέλο για να γίνει next top …δεν λεει!
Λεω κι άλλα Να…να, να, να…
και μετά­­­…
Θέλω να πάω στο θέατρο – Υπάρχει
Θέλω να ακούσω μουσική που δεν παίζει η τηλεόραση – Υπάρχει
Θέλω ραδιόφωνο που δεν παίζει από λίστα ­­­- Υπάρχει
Θέλω να γνωρίσω τους νέους ποιητές – Υπάρχουν
Θέλω να δω 25ρηδες να λένε τις ειδήσεις – Υπάρχουν
Θέλω να ξυπνήσω!
Θέλω να θυμηθώ!
Θέλω να πιστέψω κάποιον απ’ αυτούς που δεν χαμογελούν ποτέ! Γίνεται;
Κάποιον από αυτούς που γελάνε με το παραμικρό. Γίνεται;
Θέλω να Ξυπνήσω…
Ο κόσμος δεν είναι αυτός…
Αυτό είναι η φόρμα του κέικ της Εξουσίας, το Κράτος, το Αλλού και το Κάπου, δεν είναι η αλήθεια…
Δεν νυστάζω πάλι, παρ’ όλη την κούραση…
Μου ζητήσατε να γράψω κάτι, δεν ξέρω γιατί μου βγήκε αυτό…
Λέτε να φταίει και λίγο το μπέρδεμα μου για το Zeitgeist;
Άργησα λίγο, αλλά το έζησα κι αυτό!
Αυτά για σήμερα… πηγη:www.osxoliastistisydras.blogspot.com,
www. aixmi.gr , http://www.palmografos.com/

20110413

Παπα Ηλίας


Διαλογος με τους πολίτες. Θέλει να έχεις μεγάλα κότσια για να λες με ντουντούκα την γνώμη σου μόνος στους συμπολίτες σου.

20110411

Το αλκοόλ ευθύνεται για πολλές μορφές καρκίνου

Σχεδόν το 10% καρκίνων στους άνδρες και το 3% στις γυναίκες στη δυτική Ευρώπη προκαλούνται από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.Σύμφωνα με Γερμανούς ερευνητές οι οποίοι ανέλυσαν στοιχεία από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Βρετανία, την Ολλανδία, την Ελλάδα, τη Γερμανία και τη Δανία, διαπίστωσαν πως τα 50.400 από τις συνολικά 79.100 περιστατικά διαφόρων μορφών καρκίνου το 2008 αποδίδονται στην κατανάλωση αλκοόλ πάνω από τα επιτρεπτά όρια.Στις μορφές του καρκίνου που ερευνήθηκαν περιλαμβάνονται ο καρκίνος του εντέρου και του λάρυγγα. Το κόκκινο κρασί, τα βατόμουρα, τα κόκκινα σταφύλια, τα κόκκινα μούρα καθώς και άλλα είδη εποχιακών φρούτων όπως κεράσια, βερύκοκα αλλά και φράουλες (κι εν γένει όλα τα ….berries) περιέχουν την ευεργετική ουσία ρεσβερατρόλη. Είναι αντιοξειδωτική αλλά κι έχει και μία εγγενή ιδιότητα να “καταπίνει” τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν λογής λογής ζημιές στον άνθρωπο. Σε αυτήν οφείλεται το λεγόμενο “French paradox” για το οποίο θα βρεί όποιος ενδιαφέρεται, πληροφορίες από μηχανές αναζήτησης.Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ είναι όντως καταστρεπτική. Αλλά 1-2 ποτήρια οίνου ημερησίως (περίπου 300 mL) δε βλάπτουν. Προσοχή: όχι σωρευτικά αλλά κατά ημέρα. Όχι δηλαδή, σε πέντε ημέρες εφάπαξ κατανάλωση 1,5 λίτρου, αλλά σταδιακά. Άγγελος ΣΚ.


20110405

Τι λέει ο Μίκης;


Μήπως ξέρει κάτι παραπάνω από όλους μας; Γιατί κανείς δεν ομιλεί; Γιατί οι νέοι μας δεν γνωρίζουν την γλώσσα μας, την ιστορία μας και γιατί τους έφθασαν στην εξαθλίωση και στην κατάθλιψη...........

20110403

Πωλούν βέρες γάμου και σταυρουδάκια για λίγα ευρώ…

Δεκάδες συμπολίτες μας οδηγεί στα καταστήματα αγοράς χρυσού η οικονομική κρίση καθώς απεγνωσμένοι για να εξασφαλίσουν τον «άρτο τον επιούσιο»... δε διστάζουν να «σκοτώσουν» όσο-όσο αγαπημένα αντικείμενα όπως σταυρουδάκια, βέρες γάμου αλλά και χρυσά δόντια.
Οι ταμπέλες «Αγοράζω χρυσό, πληρώνω άμεσα μετρητά» έχουν αρχίσει να ξεφυτρώνουν σα… μανιτάρια, σύμφωνα με δημοσίευμα την Espresso της Κυριακής. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες τέτοιων καταστημάτων μετρούν μόλις λίγους μήνες «ζωής» ως επιχείρηση αλλά τονίζουν ότι η πελατεία τους αυξάνεται μέρα με τη μέρα καθώς οι άνθρωποι «μπροστά στην ανάγκη αποχωρίζονται -έστω με δυσκολία- αγαπημένα τους χρυσά αντικείμενα με τα οποία έχουν δεθεί συναισθηματικά και σημαίνουν πολλά για αυτούς». Ποια είναι αυτά; Βέρες γάμου, σταυρουδάκια, κοσμήματα που έχουν περάσει από γενιά σε γενιά αλλά και χρυσά δόντια από τους αποδημήσαντες συγγενείς! Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν τα καταστήματα αυτά είναι απλός: Ο πελάτης δίνει τα κοσμήματα και ο υπάλληλος του καταστήματος τα ζυγίζει στη ζυγαριά ακριβείας προκειμένου να τσεκάρει το βάρος των πολύτιμων αντικειμένων. Στην περίπτωση που τα κοσμήματα έχουν επάνω τους διαμάντια, υπάρχει ειδικό μηχάνημα με το οποίο οι επαγγελματίες μπορούν να εξακριβώσουν τόσο τη γνησιότητα όσο και την καθαρότητα αλλά και το βάρος του διαμαντιού. «Η στιγμή του αποχωρισμού των ανθρώπων από τα αγαπημένα αντικείμενα τους είναι η δυσκολότερη φάση της διαδικασίας» τονίζουν οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες των συγκεκριμένων καταστημάτων… πηγή:star.gr

20110401

Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει ο «εθισμός» στο Διαδίκτυο

Οι Έλληνες έφηβοι με διαδικτυακή εξάρτηση φαίνεται να αποκτούν μία κακώς εννοούμενη «άνεση» με το Ίντερνετ, παρουσιάζοντας διαδικτυακές συμπεριφορές υψηλού κινδύνου, σύμφωνα με νέα στοιχεία της Μονάδας Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.) της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού».Από την πανελλαδική έρευνα της Μονάδας Εφηβικής Υγείας προέκυψε ότι:-Το 2,4% των εφήβων 15-16 ετών, στη χώρα μας, παρουσιάζουν διαδικτυακή εξάρτηση και το 19,1% οριακή χρήση, που δυνητικά στο μέλλον μπορεί να οδηγήσει σε συμπεριφορές εξάρτησης.-Το ποσοστό των εφήβων με συμπεριφορές εξάρτησης ήταν μεγαλύτερο στις επαρχιακές πόλεις σε σύγκριση με την Αττική (3,4% έναντι 1,3%).-Δεν διαπιστώθηκε διαφοροποίηση που να σχετίζεται με το φύλο. Τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν πλέον τον πρώτο σε συχνότητα λόγο που οι εξαρτημένοι έφηβοι χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο, ενώ ακολουθούν τα online παιχνίδια.-Από το σύνολο των εφήβων, το 63,7% θα δημοσιοποιούσαν προσωπικά τους δεδομένα (το 100% των εφήβων με εξάρτηση), ενώ το 18,5% θα συναντούσαν κάποιον διαδικτυακό φίλο στο φυσικό κόσμο (έναντι 74% των εφήβων με εξάρτηση).-Το 95,2% των εφήβων με εθισμό στο Διαδίκτυο προέρχονταν από έγγαμες οικογένειες.-Το 44,4% των εφήβων με εθισμό έχουν συχνή πρόσβαση στο Διαδίκτυο από το κινητό τηλέφωνο, έναντι 15% όσων δεν κάνουν συχνή χρήση του Διαδικτύου.Από το καλοκαίρι του 2007, η Μονάδα έχει δεχθεί περισσότερους από 100 εφήβους, με αίτημα την αντιμετώπιση της υπερβολικής χρήσης του Διαδικτύου, καθώς, το φαινόμενο που απασχολεί την επιστημονική κοινότητα διεθνώς αποκτά πλέον διαστάσεις και στην Ελλάδα.Η Μονάδα Εφηβικής Υγείας, μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος Saferinternet, ανέλαβε πρόσφατα τον συντονισμό της πρώτης ευρωπαϊκής έρευνας σε επτά χώρες, για τον καθορισμό της επίπτωσης του φαινομένου της διαδικτυακής εξάρτησης. Η έρευνα θα υλοποιηθεί στην Ελλάδα, τη Γερμανία, την Ισπανία, την Πολωνία, την Ισλανδία, τη Ρουμανία και την Ολλανδία, κατά την περίοδο 2011-2012.Επίσης, μετά από την υπογραφή μνημονίου με το υπουργείο Παιδείας, στο πλαίσιο του έργου που υλοποιεί το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, ειδικοί της Μ.Ε.Υ. πραγματοποιούν επισκέψεις σε σχολεία και ενημερώνουν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, σχετικά με θέματα ασφάλειας στο Διαδίκτυο.Εξάλλου, στη Μονάδα λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΩ 8001180015 του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, που προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες σε γονείς και εφήβους σχετικά με θέματα ασφάλειας του Διαδικτύου.πηγή : medicalnews.gr