20111129

Η Τουρκία μειώνει το ΦΠΑ σε βασικά είδη. Αντίθετη πορεία με την Ελλάδα.

Η Τουρκία μείωσε το ΦΠΑ σε προϊόντα βασικής ανάγκης. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που ετοίμασε το Υπουργείο Οικονομικών της γειτονικής χώρας ο ΦΠΑ χονδρικής πώλησης, κοτόπουλων, διαφόρων ειδών κρεάτων μειώθηκε στο 1% από το 8% που ήταν μέχρι σήμερα.Ο ΦΠΑ λιανικής πώλησης αυτών των προϊόντων θα παραμείνει στο 8%. Ο μεγαλύτερος συντελεστής ΦΠΑ στην Τουρκία είναι 18%.

20111126

Η συνωμοσία των μετρίων

Είναι παρήγορο πάντως -όταν δεν είναι απλώς ύποπτο -ότι αυτά που γράφαμε προ εικοσαετίας καταγγέλλοντας τον λαϊκισμό, τη φτήνια και τη λογική της αρπαχτής, τα γράφουν σήμερα, με τον ανάλογο στόμφο, μεγαλοδημοσιογράφοι -στηρίγματα του Συστήματος.

Το περίεργο πάντως είναι -και το ύποπτο επίσης- ότι όλοι αυτοί, αν και δημοσιογράφοι, δηλαδή κυνηγοί της είδησης και υπηρέτες της αποκάλυψης, απλώς σχολιάζουν αφ' υψηλού, μιλώντας γενικόλογα και βέβαια αποφεύγοντας τις ad hominem αναφορές, τις προσωπικές επιθέσεις.

Η κοινωνία, το πολιτικό σύστημα, οι ελίτ, τα διαπλεκόμενα συμφέροντα, κλπ. Το συμπέρασμα είναι σαφές Είτε λόγω των αφεντικών τους, είτε εξαιτίας προσωπικών σχέσεων με την εξουσία, αποφεύγουν σαν τον διάβολο το λιβάνι τις προσωπικές επιθέσεις. Ως “διανοούμενοι” της γελοιότητας απλώς θεωρητικολογούν θηρεύοντας -τάχα- ύφος, εκφράζουν το spleen της εποχής κι έπειτα αποσύρονται στην Εκάλη όπου και κατοικούν για contemplatio.

Τέλος, ας αναφερθούμε στους συνεργάτες-επιφυλλιδογράφους των εφημερίδων που, για να δουν τα κείμενά τους δημοσιευμένα, υφίστανται παντοίους εξευτελισμούς από τα μαντρόσκυλα της σύνταξης, πληρώνονται πενταροδεκάρες και, το κυριότερο, προσέχουν σαν τα μάτια τους να μην βλάψουν, έστω και άθελά τους, τα συμφέροντα της εργοδοσίας. Γιατί αν τα βλάψουν, τότε σφαγιάζονται απότομα και μπαίνουν στην λίστα των προγραμμένων που διατηρεί κάθε εφημερίδα που σέβεται τον εαυτό της.

Απ' την άλλη, το Σύστημα παίζει συνεχώς Στέλιο Ράμφο, ο οποίος πάντως φθέγγεται αφελείς κοινοτοπίες με το ύφος του γκουρού της πατρίδας. Παιδιά προς θεού μη σπάσουμε τα αυγά.Κι ας μην ξεχνάμε, ο Ράμφος είναι ο άνθρωπος που δίδασκε ελληνικά στον Forrest ΓΑΠ.

Τελικό συμπέρασμα: Την κυβέρνηση απαρτίζουν επαγγελματίες-τραπεζίτες, επαγγελματίες- λαϊκιστές, επαγγελματίες-πατριώτες.

Πρόκειται για μιαν έντιμη χαρτογράφηση του εθνικού μας πρόσωπο σήμερα. Επειδή η πολιτική γελοιότητα του τόπου δεν έχει τέλος. -Τι να σου κάνουν και οι ταλαίπωροι, υποτελείς διανοούμενοι; πηγή: http://manosstefanidis.blogspot.com

Σημείωση: Δεν αρκεί μόνο να ξέρουμε να γράφουμε, πρέπει να μάθουμε και να διαβάζουμε.

20111117

Διότι δεν συνεμορφώθην προς τας υποδείξεις…

Το φθινόπωρο του 1969 ο Μίκης Θεοδωράκης έγραψε αυτό το τραγούδι που τραγουδιότανε και στην τραπεζαρία και αυλή της φυλακής από τους κρατουμένους εκεί. Σ’ ευχαριστούμε Μίκη Θεοδωράκη, που κρατάς την αξιοπρέπεια μας.*Αφιερωμένο στους ανωνύμους της εξέγερσης του Πολυτεχνείου . Διότι δεν συνεμορφώθην


Διότι δεν συνεμορφώθην προς τας υποδείξεις. Πέρα από το γαλάζιο κύμα, το γαλάζιο ουρανό μια μανούλα περιμένει χρόνια τώρα να τη δω. Διότι δεν συνεμορφώθην
προς τας υποδείξεις. Χρόνος μπαίνει, χρόνος βγαίνει, μες στο σύρμα περπατώ
θα περάσουν μαύρες μέρες δίχως να σε ξαναδώ. Διότι δεν συνεμορφώθην
προς τας υποδείξεις. Αλικαρνασσός, Παρθένι, Ωρωπός, Κορυδαλλός ο λεβέντης περιμένει της ελευθεριάς το φως. Διότι δεν συνεμορφώθην προς τας υποδείξεις. Γράφει ο Ευάγγελος Γ. Σπύρου έτσι για να μην ξεχνάμε την ιστορία μας.


20111116

Αληθεύει ; Ο ΓΑΠ ποτέ δεν πεθαίνει ;

Γιατί ο Ομπάμα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Παπανδρέου και όχι τον Παπαδήμο; Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ήθελε να επικοινωνήσει με τον Έλληνα Πρωθυπουργό αλλά όταν του υπενθύμησαν πως αυτός είναι ο Λουκάς Παπαδήμος είπε ότι θέλει επικοινωνία με τον άλλον, τον κανονικό Πρωθυπουργό, αυτόν που λαμβάνει τις αποφάσεις, δηλαδή το .. Γιώργο Παπανδρέου.Αυτό τουλάχιστον είναι το συμπέρασμα του ρεπορτάζ του XrimaNews.gr και με βάση τα στοιχεία και τις πληροφορίες που έχουμε συγκεντρώσει μέχρι στιγμής φαίνεται πως την πρωτοβουλία για την επικοινωνία είχε η αμερικανική πλευρά με τον Ομπάμα να ασκεί πιέσεις στον Παπανδρέου (τον ανεπίσημο Πρωθυπουργό της Ελλάδας) για πιο γρήγορες κινήσεις.

Ο Ομπάμα, όπως ήταν φυσικό, δε ζήτησε να μιλήσει με τον επίσημο Έλληνα Πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο ούτε και έδειξε ότι έχει το παραμικρό ενδιαφέρον για κάτι τέτοιο. Αντίθετα, θα συνεχίσει να συζητά με τον κύριο Παπανδρέου. πηγή: XrimaNews.gr

20111114

Το καθάρισε το...παιχνίδι ο Άδωνις

Τώρα πρέπει να ελπίζουμε πως θα έχουμε και συμβατικό βαπόρι στο νησί μας. Θα το καθαρίσει ο Αδωνις !!! Για σκέψου που φθάσαμε σ΄αυτόν τον τόπο. Κι όμως ....στερνή μου γνώση να σ΄είχα πρώτα. Οταν εμείς βλέπαμε πριν είκοσι χρόνια πίσω απο τον τοίχο και φτιάχναμε εταιρείες και βαπόρια, κάποιοι έβαζαν εμπόδια και τα έστελναν στα βράχια.
Να τι είπε ο Αδωνις "Την εξοικονόμηση ενοικίων από τα δημόσια κτήρια ώστε να γλιτώσει ο Έλληνας φορολογούμενος περίπου ένα εκατ. ευρώ και την ψήφισει δύο νομοσχεδίων, ένα για τον Τουρισμό και ένα για την προστασία των πλοίων από τηνπειρατεία έθεσε ως πρώτους του στόχους ο νέος υφυπουργός Ανάπτυξης, αρμόδιος για θέματα Ναυτιλίας Άδωνις Γεωργιάδης.«Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Από Δευτέρα θα έχουμε πλήρη δράση» δηλώνει ο υφυπουργός Ναυτιλίας.Για τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση, ο νέος υφυπουργός σχολίασε: «Η πατρίδα απευθύνει προσκλητήριο εθνικής ενότητας. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν πάψει οι πολιτικές μας διαφορές. Προέχει όμως να σώσουμε το καράβι που λέγεται Ελλάδα». Πρόσθεσε ωστόσο ότι η πολιτική κριτική και αντιπαράθεση δεν τελειώνει με την παρούσα κυβέρνηση."

20111113

Το πρόβλημα δεν είναι η Ελλάδα

Ας δούμε μερικά νούμερα. Πρώτα το χρέος της Ιταλίας. Αγγίζει τα 1,9 τρισεκατομμύρια ευρώ. Το επόμενο νούμερο είναι οι δανειακές ανάγκες της χώρας, αυτές υπολογίζονται για τους επόμενους 12 ως 15 μήνες (για την εξυπηρέτηση του χρέους της γειτονικής χώρας) από 250 ως 380 δισεκατομμύρια ευρώ.
Απέναντι σε αυτά τα νούμερα αν αντιπαραβάλουμε το συνολικό χρέος της Ελλάδας που κινείται κοντά στα 370 δισεκατομμύρια, αρκεί κανείς να καταλάβει ότι οι αριθμοί από μόνοι τους προδίδουν πως η Ελλάδα δεν είναι το πρόβλημα της ευρωζώνης ή του κόσμου ολόκληρου, αλλά έχει πρόβλημα και μάλιστα πολύ σοβαρό.
Ήδη από τη σύνοδο των Καννών όπου ουσιαστικά οι ... G19 ζήτησαν από τον 20ο, τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι να δεχθεί την επιτήρηση Ευρώπης και ΔΝΤ και αμέσως μετά να φύγει φάνηκε πως το πρόβλημα δεν είναι η Ελλάδα, αλλά ο “γίγαντας” δίπλα της.
Τα ποσά όμως που θα χρειαστούν για τη στήριξη της Ιταλίας με βάση τα παραπάνω νούμερα δείχνουν ότι και στην περίπτωση που η χώρα μας τηρήσει κατά γράμμα τις δεσμεύσεις υπάρχει πάντα ανοιχτό το ενδεχόμενο... ατυχήματος με την Ιταλία.
Αν χρειαστεί η Ευρώπη να στηρίξει την Ιταλία πολύ απλά οι πόροι (αυτή τη στιγμή τουλάχιστον) δεν υπάρχουν.
Η χώρα μας πολύ απλά με τον έναν ή τον άλλο τρόπο πρέπει να εξασφαλίσει το νέο δάνειο που θα της επιτρέψει να μείνει εκτός αγορών ως το 2015.
Κάπου εδώ έρχεται και το ερώτημα. Θα προλάβουμε ή το βάρος θα πέσει στην Ιταλία; Γιατί μας ΚΛΕΒΟΥΝ τον ορυκτό πλούτο; Γιατί μας πτώχευσαν; Γιατί μας λένε συνέχεια ΨΕΜΑΤΑ; Γιατί μας ΤΑΠΕΙΝΩΣΑΝ; Γιατί μας ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΑΝ χωρίς να αντισταθούμε;

20111107

Ο όμιλος TUI Ζήτησε να πληρώσει σε δραχμές !

ΑΠΕΣΥΡΕ την προκλητική επιστολή του σε Έλληνες ξενοδόχους ο γερμανικός τουριστικός όμιλος TUI, μετά την παρέμβαση του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, Γιώργου Νικητιάδη. «Μόλις πληροφορήθηκα για την επιστολή που είχε σταλεί από την TUI για να εξεταστεί το ενδεχόμενο τροποποίησης τμήματος της σύμβασης μεταξύ ενός Έλληνα ξενοδόχου και ενός Tour Operator από τη Νορβηγία σε σχέση με το νόμισμα, όλα αυτά πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, επικοινώνησα αμέσως με τον αντιπρόεδρο της TUI, προκειμένου να του εκφράσω την εντονότατη δυσαρέσκεια μας και να του πω με ξεκάθαρο τρόπο ότι η ελληνική κυβέρνηση θα παροτρύνει τους ξενοδόχους της κανένας να μην υπογράψει οποιαδήποτε τέτοια τροποποίηση σε συμβόλαιο», δήλωσε ο κ. Νικητιάδης. Είπε μάλιστα ότι ο αντιπρόεδρος της εταιρίας φάνηκε να μη γνώριζε την ύπαρξη της επιστολής, την οποία του απέστειλε το υπουργείο. Η νορβηγική TUI είχε στείλει επιστολές σε Έλληνες ξενοδόχους, ζητώντας να τους πληρώσει σε... δραχμές εάν η Ελλάδα εγκαταλείψει τη νομισματική ένωση, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γιάννης Ρέτσος, χαρακτήρισε την ενέργεια αντιδεοντολογική, αντισυμβατική και απρεπή, διαβεβαιώνοντας ότι κανένας δεν θα υπογράψει τέτοιες συμβάσεις.

20111106

Σωστό ή Λάθος;


Χωρίς λόγια, οι παλαιοί έλεγαν "ένας τρελός θα μας σώσει" !!!

20111101

Το τέλος της Ευρώπης για την Ελλάδα

Με μια αψυχολόγητη κίνηση για πολλούς και καλά προετοιμασμένη για άλλους ο κ. Παπανδρέου πάγωσε χθες το απόγευμα την Ευρώπη… που βλέπει το «μαύρο» πρόβατο της να απομακρύνεται από το μαντρί… Ας ελπίσουμε ότι δεν θα ισχύσει το δεύτερο μισό της γνωστής λαϊκής ρήσης…

Κάνεις δεν ξέρει αν ο Έλληνας πρωθυπουργός θέλει τελικά την χώρα εκτός ευρώ ή απλά οι δεσμεύσεις που ανέλαβε στις Βρυξέλλες είναι τόσο μεγάλες που βλέπει πλέον ότι δεν μπορεί να της τηρήσει και έτσι αναζητεί μια ηρωική έξοδο που θα ταίριαζε στο ηγετικό προφίλ της οικογένειας.

Και στις δυο περιπτώσεις πάντως τα επόμενα 24ωρα είναι εξαιρετικά κρίσιμα για το μέλλον του τόπου καθώς θα κριθεί μια και καλή το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας μας.

Με επιφύλαξη για το αποτέλεσμα και τις συνέπειές του υποδέχεται -αιφνιδιασμένος- ο διεθνής Τύπος την αναγγελία του ελληνικού δημοψηφίσματος για το νέο πακέτο στήριξης. Με τίτλους όπως «τεράστιο ρίσκο η απόφαση του Γ.Παπανδρέου» και «ελιγμό» που εγείρει κινδύνους, οι ξένες εφημερίδες και τα ειδησεογραφικά πρακτορεία σημειώνουν πως, ενώ το τοπίο για τους όρους του δημοψηφίσματος είναι ακόμη θολό, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν η πλειονότητα της κοινής γνώμης εμφανίζεται αρνητική απέναντι στη νέα συμφωνία.

Για «τεράστιο στοίχημα» κάνει λόγο και η Wall Street Journal, που σημειώνει ότι μία νίκη Παπανδρέου στο «αιφνιδιαστικό δημοψήφισμα» μπορεί να εκτονώσει την οργή στους δρόμους, αλλά μία ήττα του να οδηγήσει σε «άτακτη χρεοκοπία ή έξοδο από το ευρώ». Η εφημερίδα επικαλείται επίσης Έλληνα κυβερνητικό αξιωματούχο, σύμφωνα με τον οποίο «όλο το ΠΑΣΟΚ μούδιασε και δεν ξέρει πώς να αντιδράσει».

Η κίνηση του πρωθυπουργού, αναφέρουν οι βρετανικοί Financial Times, «ενισχύει την ανησυχία πως η εσωτερική ελληνική πολιτική σκηνή βγαίνει εκτός ελέγχου» και πιθανολογείται πως θα προκαλέσει συναγερμό στις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και το Παρίσι. «Δεν νομίζω ότι το περίμενε κανείς» αναφέρει στην εφημερίδα Ευρωπαίος αξιωματούχος, «το σκεπτικό [της Αθήνας] μάλλον είναι πως τα μέτρα δεν γίνεται να περάσουν με άλλο τρόπο».

Οι ιστοσελίδες των μεγάλων ΜΜΕ κράτησαν για αρκετή ώρα στην πρώτη θέση την είδηση -στην αρχή, έχοντας πιαστεί προφανώς απροετοίμαστα- με ξερούς τίτλους που συνέκλιναν στο «ο Παπανδρέου θέτει σε δημοψήφισμα το δεύτερο πακέτο στην Ελλάδα».

Αργότερα όμως, άρχισαν να επικεντρώνονται στην αβεβαιότητα που υπάρχει γύρω από τις εξελίξεις: «Η Ελλάδα τζογάρει με δημοψήφισμα για τη νέα συμφωνία» είναι ο τίτλος του σχετικού τηλεγραφήματος του Associated Press, στο οποίο πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν πως η έκβαση παραμένει άγνωστη σε «αυτή τη νέα τροπή που παίρνει η ελληνική τραγωδία».

Καθαρά πληροφοριακός ο τίτλος του κειμένου στο οικονομικό Bloomberg, το οποίο όμως αναφέρει πως ο «ελιγμός του Γ.Παπανδρέου κινδυνεύει να σπρώξει τη χώρα στη χρεοκοπία εάν οι ψηφοφόροι απορρίψουν τη συμφωνία».

Το πρακτορείο, όπως και τα περισσότερα ξένα ΜΜΕ, αναφέρονται σε πρόσφατη δημοσκόπηση του Βήματος, στην οποία η πλειονότητα του δείγματος εμφανίζεται αρνητική στη νέα συμφωνία.

«Ελληνικό δημοψήφισμα: Τα πράγματα μπορεί να πάρουν άσχημη τροπή» είναι ο τίτλος του βρετανικού Guardian, o οποίος αναφέρει πως ο Έλληνας πρωθυπουργός «λέει πως εμπιστεύεται τους πολίτες του, αλλά οι αγορές ίσως έχουν αντίθετη άποψη». Επισημαίνοντας τα ανοικτά ερωτήματα γύρω από το δημοψήφισμα -με πρώτο το ίδιο το περιεχόμενό του- η βρετανική εφημερίδα δεν αποκλείει η Ευρώπη να «κλείσει τη στρόφιγγα» εάν δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις.

Πρώτο θέμα και σε όλες τις γερμανικές εφημερίδες η αναγγελία του δημοψηφίσματος: «Ασαφείς οι επιπτώσεις μίας αρνητικής ετυμηγορίας» γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung, που περιορίζεται στην εκτίμηση τραπεζικών κύκλων πως μία ήττα Παπανδρέου θα προκαλούσε «τουλάχιστον» δισταγμό στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων -και σημειώνει τις αναφορές τους πως «είναι άσκοπο να προχωρήσει ένα πακέτο στήριξης σε μία χώρα, ο λαός της οποίας το απορρίπτει».

«Ξαφνικά η συμφωνία για την Ελλάδα -προαπαιτούμενο για τις αποφάσεις στην Ευρώπη- είναι στον αέρα» γράφει το BBC, που σημειώνει πως η ΕΕ μπορεί να βρεθεί ξανά σε νέα αβεβαιότητα με το «μεγάλο ρίσκο του Έλληνα του πρωθυπουργού».

«Η Αθήνα διακινδυνεύει την ευρω-διάσωση» γράφουν οι Financial Times Deutschland, που σημειώνουν και εκείνοι πως οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στην αντίθεση στη νέα συμφωνία, και αναφέρει πως απόρριψη του πακέτου θα είχε «απρόβλεπτες συνέπειες για το ευρώ και τις χώρες της Ευρωζώνης».πηγή:www.sofokleous10.gr