20181028

Έφυγε ο Αντώνης Μπόνας

 Στην φωτό ο Αντώνης αριστερά, δεξιά ο Στέλιος και στην μέση ο Αριστείδης Παλαιολόγος
Η οικογένεια Μπόνα των τεσσάρων αδελφών Στέλιο, Σπύρο, Χρήστο και Αντώνη, μετά τον χαμό του ενός αδελφού τους Σπύρου το 2014, ήρθε και ο χαμός του Αντώνη Μπόνα την Δευτέρα 18 Ιουνίου.
Ο ΙΟΠ τίμησε την μνήμη του Αντώνη με απόφαση του ΔΣ να έχει την ημέρα της κηδείας του τις σημαίες του ομίλου να κυματίζουν μεσίστιες.
“Όταν χάνεται μέρος της ιστορία μας, τα λόγια είναι περιττά. Η οικογένεια Μπόνα είναι μέρος της ιστορίας του ομίλου. Έχει προσφέρει στην ελληνική ιστιοπλοΐα πολλές συγκινήσεις και έχουν σηκώσει την γαλανόλευκη πολλές φορές ψηλά. Ο όμιλός μας πενθεί. Καλό ταξίδι Αντώνη”.
Γιάννης Παπαδημητρίου, Πρόεδρος ΙΟΠ

Σημ. Στην φωτό ο Αντώνης αριστερά, δεξιά ο Στέλιος και στην μέση ο Αριστείδης Παλαιολόγος.
Ακολουθεί άρθρο της Σπυριδούλας Σπανέα για την ιστορία της οικογένειας Μπόνα:
‘Οταν καθημερινά αντικρίζεις από την Καστέλλα τα νερά του Μικρολίμανου, μαθαίνεις ιστιοπλοΐα και με τα… μάτια. Κάπως έτσι ξεκίνησε το ταξίδι της οικογένειας Μπόνα στον μαγικό κόσμο των ιστίων. Τέσσερα αδέλφια, στις δύσκολες εποχές μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ένωσαν τη ζωή τους με τη θάλασσα και αυτή τους ταξίδεψε στον κόσμο των διακρίσεων. Η ιστορία των αδελφών Μπόνα είναι άγνωστη στο ευρύ κοινό, παρ’ όλο που χάρη στους Στέλιο, Σπύρο, Χρήστο και Αντώνη, η γαλανόλευκη έχει βρεθεί πολλές φορές στον υψηλότερο ιστό μεγάλων διοργανώσεων.
Το… κουβάρι των αναμνήσεων αρχίζει να ξετυλίγεται από την Κέρκυρα. Στο Νησί των Φαιάκων γεννήθηκαν ο Στέλιος (1/7/1930) και ο Σπύρος (Μάρτιο του 1932). Ναυτικός ο πατέρας, εμφύσησε στους γιους του την αγάπη για το υγρό στοιχείο. Η οικογένεια αναζήτησε μια καλύτερη τύχη στην πρωτεύουσα. Μαθημένη στη θάλασσα δεν θα μπορούσε παρά να επιλέξει τον Πειραιά και την Καστέλλα. Στις 17 Νοεμβρίου 1941, μέσα σε ένα τραμ γεννήθηκε και ο άλλος γιος, ο Χρήστος, ενώ ο τέταρτος ιστιοπλόος, ο Αντώνης, ήρθε στη ζωή στις 29 Ιανουαρίου 1948. Η οικογένεια Μπόνα έχει, επίσης, και τρία κορίτσια, μία από τις οποίες υπήρξε πρωταθλήτρια Ελλάδος στην κωπηλασία.
Για τον μεγάλο γιο της οικογένειας, τον Στέλιο, το κολύμπι υπήρξε αγαπημένο άθλημα, αλλά όταν θέλησε να ασχοληθεί με αυτό, του είπαν ότι ήταν αργά λόγω ηλικίας. Επειδή, όμως, αγαπούσε τον αθλητισμό πήγε στην κωπηλασία. Μέσα σε ένα χρόνο αναδείχθηκε πρωταθλητής στην κατηγορία του και για τρία χρόνια αποτελούσε μέλος της εθνικής ομάδας. Ως ναύτης αγωνίστηκε στο παγκόσμιο CISM του 1953 όπου ήρθε δεύτερος. Το 1954 ολοκλήρωσε τη θητεία του στο Πολεμικό Ναυτικό αλλά και στην κωπηλασία. Ο δεύτερος κατά σειρά αδελφός, ο Σπύρος είχε… υποκύψει και αυτός στον αθλητικό πειρασμό των υδάτων. Το 1955 απέκτησε ένα σκάφος Lightning και σιγά σιγά το ετοίμασε για αγώνες. Στο πρόσωπο του αδελφού του, Στέλιου, βρήκε τον καλά προπονημένο συναθλητή. «Τότε δεν υπήρχαν ούτε προπονητές ούτε τίποτα. Μόνοι μας μαθαίναμε και οι γονείς μας, μας κυνηγούσαν για να μην πηγαίνουμε», μας λέει ο 86χρονος Στέλιος.
Στο πανελλήνιο του 1955, οι ιθύνοντες του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πειραιώς δεν τους άφησαν να αγωνιστούν γιατί πίστευαν ότι δεν ήταν έτοιμοι. Αμέσως μετά, όμως, πραγματοποιήθηκε ένα όπεν και τα δύο αδέλφια μαζί με τον μετέπειτα χρυσό Ολυμπιονίκη του 1960, Οδυσσέα Εσκιτζόγλου, κατέκτησαν την πρωτιά.
Το 1956, πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μελβούρνης, για πρώτη φορά η Ομοσπονδία έφερε τα σκάφη της κατηγορίας Sharpie, η οποία θα έπαιρνε μέρος στη διοργάνωση της Αυστραλίας. Τα δύο αδέλφια νίκησαν στο πανελλήνιο και πήραν την πρόκριση για τη διοργάνωση. «Το σκάφος δεν το είχαμε δοκιμάσει καθόλου. Θυμάμαι ότι το ταξίδι κράτησε 56 ώρες, ενώ ο αδελφός μου που ταξίδεψε με το πλοίο, διότι συνόδεψε τον εξοπλισμό, χρειάστηκε, σχεδόν, ένα μήνα. Κατά τη διάρκεια του αγώνα οι καιρικές συνθήκες ήταν πολύ άσχημες», μας είπε ο Στέλιος Μπόνας.
Η προσπάθεια των δύο ιστιοπλόων προσείλκυσε το ενδιαφέρον του πολυολυμπιονίκη Πολ Ελβστρεμ, ο οποίος τους αναφέρει στο βιβλίο του εντυπωσιασμένος από τις πολλές φορές που τούμπαρε το σκάφος τους αλλά και από την ταχύτητα που το «ξετουμπάρανε» (σ.σ. ιστιοπλοϊκός όρος για την επαναφορά του σκάφους σε θέση πλεύσης). «Είχαμε μάθει ότι υπήρχαν καρχαρίες και η ταχύτητα προερχόταν από τον φόβο», μας λέει γελώντας ο Στέλιος Μπόνας.
Αλλαγή ρότας προς τη δόξα
Τα επόμενα χρόνια, η οικογένεια Μπόνα εστίασε το ενδιαφέρον της στην κλάση Lightning, στην οποία και αναδείχθηκαν «καπετάνιοι» των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων. Το 1958, στη Φινλανδία αγωνίστηκαν μαζί και τα τρία αδέλφια (Σπύρος, Χρήστος, Στέλιος) και κατέκτησαν το χάλκινο μετάλλιο. Στους Ολυμπιακούς του 1960 ο Χρήστος και ο Σπύρος ήταν να αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς, αλλά η Ομοσπονδία δεν τους έστειλε.
Τα Lightning κατασκευάζονταν και στην Ελλάδα αλλά ήταν βαριά. Το 1963, οι ιστιοπλόοι αγόρασαν ένα από το εξωτερικό και εκτοξεύτηκαν στην κορυφή της Ευρώπης. To 1963 o Στέλιος έτρεξε στην Ιταλία με τον Αριστείδη Παλαιολόγο και τον 15χρονο αδελφό του Αντώνη και επέστρεψαν με το χρυσό μετάλλιο. «Ημουν μικρός. Το μετάλλιο δεν το έχω. Μου είπε μία κοπέλα ότι της αρέσει, της το χάρισα και της είπα ότι του χρόνου θα πάρω άλλο», θυμάται ο Αντώνης. Ο ιστιοπλόος κράτησε την υπόσχεσή του και το 1964 στην Ελβετία το ελληνικό σκάφος πάλι ήταν πρώτο (με τον Ανδρέα Σινόπουλο). Την ίδια χρονιά, ο Χρήστος με τον Σπύρο κατέκτησαν την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς στα Flying Dutchman αλλά και πάλι η Ομοσπονδία αποφάσισε να μη στείλει την κατηγορία. «Ο Σπύρος απογοητεύτηκε και τα παράτησε», μας λέει ο Χρήστος.
Τα επόμενα χρόνια ο Στέλιος ασχολήθηκε με τα Soling, ενώ στη ζωή του μπήκε και η ιστιοπλοΐα ανοικτής θαλάσσης. Το 1969, η ομοσπονδία του ζήτησε να ξανατρέξει σε ευρωπαϊκό στα Lightning και όταν τους απάντησε ότι έχει καιρό να προπονηθεί σε αυτή την κατηγορία, του είπαν: «Εσύ νικάς και με τα… μάτια». Και είχαν δίκιο, διότι σε τρεις συνεχόμενες διοργανώσεις το ελληνικό πλήρωμα κυριάρχησε.
Το 1972 ο Χρήστος και ο Αντώνης εκπροσώπησαν την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς του Μονάχου, στα Flying Dutchman, απ’ όπου επέστρεψαν με την 24η θέση.
Μια ολόκληρη ζωή μέσα σε έναν υδάτινο κόσμο
Η δεκαετία του 1970 βρίσκει τον Στέλιο να εστιάζει το ενδιαφέρον του στην ανοικτή θάλασσα. Παίρνει μέρος και διακρίνεται σε διοργανώσεις όπως στο Ράλι Αιγαίου, του Πανελληνίου Ομίλου Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης αλλά και στο εξωτερικό, όπως στον γύρο της Μάλτας.
Ο νεότερος της οικογένειας, ο Αντώνης συνέχισε να ασχολείται με την ιστιοπλοΐα τριγώνου. Πέρασε στην κατηγορία των 470 όπου ήταν ανάμεσα στους κορυφαίους της εποχής. Το 1976, με παρτενέρ τον Δημήτρη Γεροντάρη, αγωνίστηκε στο Μόντρεαλ όπου ήρθε 28ος. Στη συνέχεια ακολούθησε τα βήματα του Στέλιου στην ανοικτή θάλασσα και πήρε μέρος και στο παγκόσμιο πρωτάθλημα που έγινε το 1982 στην Ελλάδα.
Στη στεριά, η οικογένεια Μπόνα ασχολήθηκε με τη βιοτεχνία και το εμπόριο στον τομέα της διατροφής. Από τη νέα γενιά Μπόνα, μόνο ο Παναγιώτης (γιος του Αντώνη) και ο Στέφανος (γιος του Χρήστου) προσπάθησαν να συνεχίσουν τη χρυσή ιστορία της οικογένειας, πήραν μέρος στο παγκόσμιο νέων της Χιλής, στα Lightning, όπου ήρθαν 6οι, αλλά, στη συνέχεια τα παράτησαν.
Το 2014 έφυγε από τη ζωή ο Σπύρος Μπόνας. Η ζωή των άλλων τριών ιστιοπλόων συνεχίζει να περιστρέφεται γύρω από το Μικρολίμανο. Πολλές φορές, νέοι ιστιοπλόοι θα ζητήσουν τις συμβουλές τους και αυτοί, πάντα πρόθυμοι, στηρίζουν τη νέα γενιά. Ο μόνος που δεν μπορεί να ζήσει μακριά από τη θάλασσα είναι ο μεγάλος αδελφός, ο Στέλιος. Σήμερα, στα 86 του χρόνια, αναμένεται να βρίσκεται στο πηδάλιο του «Alter Ego», προκειμένου να πάρει μέρος για 35η φορά στο Ράλι Αιγαίου. «Η διοργάνωση συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πιο δύσκολους αγώνες, αλλά εμένα μου αρέσει γιατί απαιτεί ναυτοσύνη. Για να πετύχεις, πρέπει να έχεις γνώσεις και αγάπη γι’ αυτό που κάνεις. Εμένα το Ράλι Αιγαίου μου δίνει ζωή», μας λέει χαμογελώντας.

πηγή μου :https://iop.gr/gr/2018/06/20/ 

Το Κουτσάβι τιμώντας την μνήμη του θεώρησε υποχρέωση του να προβεί στην ανωτέρω ανάρτηση.

Γιάννης Μαραγκουδάκης, Στέλιος Μπόνας ζωές σαν παραμύθι..

Οι καπεταναίοι του Αιγαίου είναι έτοιμοι για ακόμη ένα Aegean Sailing Rally Γιάννης Μαραγκουδάκης, Στέλιος Μπόνας ... ζωές σαν παραμύθι.. στις 27 και 28 Οκτώβρη 2018 βρέθηκαν συμμετέχοντες, στον Αγώνα της Υδρας.Ο Στέλιος μαζί στον αγώνα με την σύζυγο του και φύλακα άγγελο του ( Nelly Restou Bona).

20181021

Το Λιοντάρι της Θάλασσας

Το Λιοντάρι της Θάλασσας
Έτσι ονόμασε με ειδική αφιέρωση,το υπογεγραμμένο έργο της η διακεκριμένη Μοσχοβίτησα Ζωγράφος κυρία Τατιάνα Μπάμπουσκινα μέλος της Ένωσης Καλών Τεχνών της Μόσχας. ( μαλακό μολύβι σε χαρτόνι διασ.95 εκ Χ 65 εκ )  

20180220

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Πρακτικές μαφίας από την κυβέρνηση εναντίον των αντιπάλων της

Μιλά στο ΘΕΜΑ και κατακεραυνώνει ως προδοτική και φασιστική την κυβερνητική πολιτική και ως «πρακτική μαφίας» την επιλογή να ανασύρει από το συρτάρι την υπόθεση Novartis ακριβώς τις ημέρες του συλλαλητηρίου - Η επικεφαλής του σχηματισμού «Πλεύση Ελευθερίας» δηλώνει έτοιμη να κατέβει στις ερχόμενες εκλογές και ότι θα σκεφτεί πολύ καλά αν θα συνεργαστεί με Λαφαζάνη ή Βαρουφάκη
Για «μαφιόζικες» πρακτικές εναντίον των πολιτικών της αντιπάλων κατηγορεί την κυβέρνηση η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου με αφορμή τις εξελίξεις στην υπόθεση Novartis.

- Πάντως, αμέσως μετά την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το Σκοπιανό, ήρθαν οι δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα περί δικαιωμάτων των Τσάμηδων στην Ελλάδα αλλά και οι εντάσεις στα θαλάσσια σύνορά μας με την Τουρκία.

Αυτά ήταν απολύτως προβλέψιμα.
Στο μήνυμά μου για τη Μακεδονία, που δημοσιεύτηκε στις 14 Γενάρη στο νέο μας μέσο, το 
 freedomtv.gr, και στις θέσεις μας για τη Μακεδονία που αναρτήθηκαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα plefsieleftherias.gr,, μιλήσαμε εγκαίρως και συγκεκριμένα για τους κινδύνους για την εθνική μας κυριαρχία και ακεραιότητα από τους κυβερνητικούς χειρισμούς στην υπόθεση της Μακεδονίας. Και για τη συνολική ανευθυνότητα και ακαταλληλότητα αυτών που ασκούν σήμερα εξωτερική πολιτική (Παυλόπουλος, Τσίπρας, Καμμένος,  Κοτζιάς).

- Πάντως, ο πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι το ερχόμενο καλοκαίρι η χώρα βγαίνει από τα μνημόνια. Το ίδιο πλέον υποστηρίζουν και οι δανειστές. Μήπως τελικά η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα το καλοκαίρι του 2015 ήταν η λογικότερη;

Αν η υποταγή και η παράδοση θεωρείται «λογική», προτιμώ να μην έχω σχέση με αυτήν. Το να φτάνει ο υποταγμένος να συμφωνεί με τους δυνάστες, που τον επαινούν για την εθελοδουλία του, είναι το τελευταίο σημείο εξευτελισμού. Το να βαφτίζεις τη σκλαβιά σου ελευθερία είναι παραλογισμός. Οι επαναστάσεις και οι ανατροπές στην Ιστορία δεν έγιναν στο όνομα της συμφωνίας με τους δυνάστες. Πάντοτε βέβαια υπήρχαν οι φωνές της «σωφροσύνης», που έλεγαν «καλύτερα δούλος παρά νεκρός». Εγώ πιστεύω στο «Ελευθερία ή Θάνατος». πηγή μου:  Όλο το άρθρο http://www.protothema.gr/politics/article/762736/zoi-konstadopoulou-praktikes-mafias-apo-tin-kuvernisi-enadion-ton-adipalon-tis/

20180127


Ο δικός ζωγράφος και συγγραφέας Δημήτρης Αλέξανδρος Φατούρος μαθητής του Γιάννη Τσαρούχη και άλλων σημαντικών δασκάλων της τέχνης ,για τέταρτη συνεχή φορά συμμετέχει στην έκθεση Carte de Visite στις 9, 10 και 11 Φεβρουαρίου 2018 που διοργανώνει ο Δήμος Βρυξελλών στο χώρο τέχνης του δήμου. Με τον δικό μας Δημήτρη έχουν ασχοληθεί σημαντικοί κριτικοί και εικαστικοί, που είναι  γνώστες του μεγάλου ταλέντου του. Τον έχουν κατατάξει στους καταξιωμένους ζωγράφους σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι τιμή για την Ύδρα μας.

20180116

Ο Αετός στην "φυλακή''

Έγινε κι αυτό "ο Δεσμοφύλακας" αναχώρησε από το χρυσό κλουβί, που έκλεισε εδώ κι ένα χρόνο τον Μπονααετό του που έπεσε πριν ένα χρόνο από την καμινάδα του τζακιού του. Έτσι  την 15.01.2018 και ώρα 1915 έκλεισε την πόρτα του χρυσού κλουβιού, χωρίς να πει ούτε λέξη στο πουλί, χαιρέτισε τους γείτονες που συνάντησε και έκλεισε πίσω του την χρυσή πόρτα. Ίσως να ήθελε να κάνει σκέψεις που θα βελτίωναν την κράτηση του όμορφου και περήφανου, άλλα πολύ πληγωμένου πουλιού..., από την κακή  συμπεριφορά του "δεσμοφύλακα του" (που ήταν όμως ο τρόπος ζωής του ο αυταρχισμός οι διαταγές και οι κακοί απότομοι τρόποι του,  χωρίς όμως να είναι ο ίδιος κακός). Στις 22 30 της ίδιας ημέρας ανακοινώθηκε από τον   Δεσμοφύλακα, κρατούντα  όμως μαζί του για πρώτη φορά τα κλειδιά τροφής και επιβίωσης του πτηνού ίσως γιατί προσωρινά κάλυπταν τις  οικονομικές  και υπαρξιακές ανασφάλειες του "ιδιοκτήτη" , υποσχόμενος πως εν ευθέτω χρόνο θα κανονιστούν οι διαφορές τους ,τυπικές, οικονομικές και άλλες .  Η μη επιστροφή του δεσμοφύλακα για ύπνο στην χρυσή φυλακή  ξάφνιασαν δυσάρεστα το πουλί αφού κατάλαβε την σχεδιασμένη έξοδο και άτακτη φυγή του νοήμων κτήτορα .Σκέφθηκε : να καταγράψω ; επισήμως την εγκατάλειψη αλλά η λογική του το απέτρεψε...... Τα υπόλοιπα θα γίνουν ως οι κανονισμοί ορίζουν και πάντα κατά την βούληση του διεκδικούντος το αλάθητο (δεσμοφύλακα)  . Το πουλί παραμένει ψύχραιμο και  άφωνο με ανοιγμένες τις πληγωμένες φτερούγες του,  πετώντας πάνω από την θάλασσα που καθρεφτίζει την καθάρια ψυχή του. Η θάλασσα του μοιάζει με την φωτιά και την γυναίκα που πάντα αγαπούσε και αγαπάει.Ποτέ  δεν  ανακοίνωσε σε τρίτους τα τρέχοντα συμβάντα ούτε ποτέ σκέφτηκε ή ποτέ δεν διανοήθηκε  να δραπετεύσει από τον δεσμοφύλακα του, γιατί απλά τον έχει αγαπήσει πραγματικά και θα τον στηρίζει μέχρι να βάλουν μαζί τέλος στα προβλήματα του αρρωστημένου βαριά δεσμοφύλακα του..... από τις πράξεις του και μόνον. πηγή μου : από το ρωσικό  μυθιστόρημα του ivan castelof ο Μπονααετός