20091220

Ερωτας & Αγγελος

Τα «όχι» της προσωπικής ισορροπίας!

Όλοι θέλουμε να μας αγαπούν οι άλλοι. Γιατί, όμως, είναι ανάγκη κάποιοι από εμάς να φορτώνονται με το αποκλειστικό καθήκον να κρατούν τους υπόλοιπους ευχαριστημένους και τις σχέσεις γύρω τους ειρηνικές; Γιατί φοβούνται να πουν «όχι», για να μη διαταράξουν τις ισορροπίες και για να μη γίνουν αιτία να στενοχωρήσουν τους άλλους;

Συνήθως πρόκειται για στάση ζωής, για τον τρόπο που έχουμε μάθει να σχετιζόμαστε με τους άλλους, τον τρόπο με τον οποίο έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τον εαυτό μας μέσα από τα μάτια τους.

Είτε στην οικογένεια είτε στη δουλειά, με φίλους, συγγενείς, γνωστούς, πολλοί από εμάς δεν τολμάμε να πούμε «όχι». Έτσι καταντάμε θύματα του ίδιου μας του ρόλου…

• Αυτοί που λένε πάντα «ναι»: Oι άνθρωποι που δυσκολεύονται να πουν «όχι», συνήθως είναι πιο ευχάριστοι και πιο «εύκολοι» συνάνθρωποι. Κάνουν πιο εύκολα συμβιβασμούς και υποχωρήσεις, είναι δοτικοί, σκέφτονται τους άλλους, βοηθούν, διευκολύνουν καταστάσεις. Είναι αυτοί που συχνά δεν μετράνε την κούρασή τους, όταν κάποιος άλλος τους χρειάζεται. Ποιος λέει ότι οι άνθρωποι αυτοί θα έπρεπε, αντί για όλα αυτά, να ξέρουν να λένε «όχι» και να σκέφτονται πρώτα και πάνω από όλα τον εαυτό τους;

Φτάνοντας στο αμήν

Το να είμαστε συνέχεια δοτικοί στις σχέσεις μας μπορεί να αποβεί τροχοπέδη γι’ αυτές, γιατί με αυτό τον τρόπο συσσωρεύουμε θυμό και απωθημένα. Πρέπει να έχουμε σχεδόν πάντα τη δυνατότητα να αρνηθούμε, κι ας ρισκάρουμε ότι μπορεί να μη μείνουν απόλυτα ευχαριστημένοι από εμάς! Όταν, όμως, δεν καταφέρνουμε να πούμε «όχι», νιώθουμε ότι οι άλλοι συνέχεια μας εξαναγκάζουν.

«Από μικρός προσφέρω» «Δεν ξέρω πώς έγινε ακριβώς, αλλά από μικρός έμαθα να προσφέρω στους άλλους, να προθυμοποιούμαι, να βοηθάω. Αυτό, όσο μεγαλώνω, όλο και πιο πολύ χαίρομαι που το έχω.

Αρκετές φορές ξεχνάω να μετρήσω τις δυνάμεις μου, τόσο τις σωματικές όσο και τις ψυχικές. Δυσκολεύομαι να πω “όχι”, ακόμη κι όταν ξέρω ότι θα ζοριστώ πολύ, και τελευταία νομίζω πως θα το πληρώσω με περιπέτεια υγείας, για την οποία πιθανόν να πούνε οι γιατροί,..... οφειλόταν σε υπερκόπωση…»

Αυτά είναι χαρακτηριστικό για έναν άνθρωπο που, προκειμένου να μη δυσαρεστήσει τους άλλους, ξεπερνά τα όρια, ακόμη και της σωματικής του αντοχής.

Έχουμε και όρια!

Είναι σημαντικό να έχουμε την ικανότητα να πούμε «όχι» όταν χρειάζεται. Ορισμένα βασικά βήματα για να εξασκήσουμε την ικανότητα αυτή είναι:

• Να ξέρουμε τι θέλουμε! Να γνωρίσουμε εμείς καλύτερα τις επιθυμίες, τα όριά μας και αυτά που είναι για εμάς σημαντικά στη ζωή: τους ρυθμούς, τις αξίες, τις προτεραιότητες, τα γούστα μας. Όσο καλύτερα τα γνωρίζουμε, τόσο πιο σταθερά στεκόμαστε απέναντι σε αυτά που οι άλλοι ζητούν, περιμένουν ή απαιτούν από εμάς.

• Να είμαστε ρεαλιστές στην αντιμετώπιση των πιθανών συνεπειών του «όχι» μας. Είναι πράγματι αλήθεια ότι θα «το πάρουν στραβά»; Και αν ναι, είναι πράγματι δική μας η ευθύνη; Πόση ευθύνη φέρουμε για τα συναισθήματα των άλλων; Το ζητούμενο δεν είναι να μη μας «καίγεται καρφί» για τους άλλους, αλλά να απαλλαγούμε από άχρηστες ενοχές. Όσα κομμάτια κι αν γίνουμε, δεν θα καταφέρουμε ποτέ να είναι όλοι ευχαριστημένοι μαζί μας!

• Να εκφράζουμε τη… δυσκολία μας. Ο άλλος μπορεί κάλλιστα να ξέρει ότι «Δεν μου είναι εύκολο να σου πω ''όχι'', αλλά…» ή «Φοβάμαι ότι θα θυμώσεις αν αρνηθώ…». Με αυτό τον τρόπο, γινόμαστε περισσότερο «σύμμαχοι» με τον άλλον και, επιπλέον, δεν τον σοκάρουμε με ένα απότομο «όχι».

• Να δίνουμε σταράτες εξηγήσεις. Δεν βοηθούν οι πολλές (και συχνά ψεύτικες) δικαιολογίες. Αν, όμως, «δομήσουμε» τις εξηγήσεις μας, βοηθάμε τον άλλο να καταλάβει καλύτερα τους λόγους της άρνησής μας. Ένα παράδειγμα: «Μου έδωσες αυτά τα ντοσιέ να τα τακτοποιήσω, αλλά είναι πάρα πολλή δουλειά και θα μείνει πίσω η άλλη δουλειά που έχω αναλάβει».

• Να Έχουμε το δικαίωμα να αλλάζουμε γνώμη. Δεν χρειάζεται να κρύβουμε από τον άλλον ότι μετανιώσαμε και να φοβόμαστε ότι η υπαναχώρησή μας είναι ένδειξη αγένειας ή αναξιοπιστίας. Δείχνει, αντίθετα, ότι υπολογίζουμε και σεβόμαστε τη σχέση και αυτόν που έχουμε απέναντί μας: « Μου ζήτησες αυτό και σου είπα ''ναι'', αλλά τελικά το σκέφτηκα και νομίζω ότι δεν με βολεύει καθόλου, δεν νομίζω ότι θα τα καταφέρω».

• Να μην αφήνουμε να μας «τουμπάρουν». Πρέπει να σεβόμαστε τα επιχειρήματα των άλλων, αλλά δεν πρέπει να «ενδίδουμε» στα «κόλπα» τους. Ορισμένοι άνθρωποι γίνονται φορτικοί όταν αντιμετω­πίζουν μια άρνηση και αρχίζουν τα χειριστικά επι­χειρήματα, όπως π.χ. «Εγώ θα το έκανα για σένα», στα οποία δεν είναι εύκολο να μην καμφθεί κανείς. Κι όμως, σε αυτούς ειδικά τους ανθρώπους, τους «μαέστρους του χειρισμού», είναι σημαντικό να βρούμε τρόπους να μην ενδίδουμε. Μπορούμε να μείνουμε φιλικοί, αλλά ανένδοτοι, λέγοντας π.χ.: «Σε πιστεύω ότι θα το έκανες για μένα, και θα το έκανα ίσως κι εγώ σε κάποια άλλη στιγμή, τώρα όμως πραγματικά δεν μπορώ».

• Να μαθαίνουμε για να μην παθαίνουμε. Και, φυσικά, είναι καλό να αναγνωρίσουμε και στο μέλλον να αποφεύγουμε τους ανθρώπους που ένα «όχι» μας τους μετατρέπει σε χρόνια παρεξηγημένους, αντίπαλους, εχθρούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου