20171211

Airbnb: Πώς οι ιδιοκτήτες σπιτιών μπορούν νόμιμα να αποκρύπτουν έσοδα!

Στην ηλεκτρονική σελίδα της Le Figaro φιλοξενείται δημοσίευμα με τίτλο: «Η Airbnb προτείνει στους ιδιοκτήτες ακινήτων μια τραπεζική κάρτα για να αποκρύψει τα έσοδά τους από τις φορολογικές Αρχές».
Σύμφωνα με πληροφορίες του France Info, η πλατφόρμα Airbnb προτείνει στους ιδιοκτήτες που νοικιάζουν τα ακίνητά τους να τους πληρώνει μέσω τραπεζικής κάρτας που εκδίδεται στο Γιβραλτάρ, ευνοώντας έτσι τη φοροδιαφυγή. Η ίδια η εταιρεία επιβεβαιώνει την πληροφορία, αλλά επισημαίνει ότι είναι πολυάριθμες οι εταιρείες παγκοσμίως που ακολουθούν την ίδια πρακτική.
 Εδώ και τρία χρόνια κάποιοι ιδιοκτήτες συμμετέχουν στην κομπίνα: σύμφωνα με πληροφορίες της ερευνητικής ομάδας του France Info, η Airbnb έχει βοηθήσει ιδιοκτήτες που νοικιάζουν τα ακίνητά τους να φοροδιαφύγουν. Η πλατφόρμα ενοικίασης τους έχει παράσχει σε αυτούς τραπεζικές κάρτες, επιτρέποντάς τους έτσι να κρύψουν τα εισοδήματά τους από τις γαλλικές Αρχές. Το 2014, η εταιρεία έκανε μια συμφωνία με την αμερικανική εταιρεία Payoneer, στέλνοντας στους ιδιοκτήτες επαναφορτιζόμενες πιστωτικές κάρτες προκειμένου να λαμβάνουν τις πληρωμές ενοικίου. Πρόκειται για μια εντελώς αδιαφανή λύση και αόρατη για τις φορολογικές αρχές, αλλά και πολύ πρακτική αν κανείς θέλει να μη συνεισφέρει σε φορολογία.
Η Le Figaro προσέγγισε την εταιρεία και έθεσε το ερώτημα. Η Airbnb παραδέχτηκε ότι προτείνει αυτό το σύστημα πληρωμής στους πελάτες της, επισημαίνοντας ωστόσο, ότι «είναι πολλές οι εταιρείες παγκοσμίως» που κάνουν το ίδιο. Η πλατφόρμα υπενθυμίζει εξάλλου στους χρήστες ότι «πρέπει να σέβονται τις φορολογικές τους υποχρεώσεις κατά την εγγραφή τους. Η Airbnb αποστέλλει ετησίως μια φορολογική υπενθύμιση στους ιδιοκτήτες των ακινήτων, προκειμένου να γνωρίζουν επακριβώς το εισόδημα που οφείλουν να δηλώνουν στην εφορία».
Αν και η πλειονότητα των οικοδεσποτών (90%) στη Γαλλία επιλέγει να πληρώνεται σε προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό, υπάρχει μια μικρή μερίδα που επιλέγει την κάρτα της Payoneer. Έτσι, τα χρήματα μεταφέρονται απευθείας στην κάρτα. Αρχικά, η λύση προτάθηκε στους γάλλους ιδιοκτήτες ακινήτων που διέμεναν στο εξωτερικό, προκειμένου να μπορούν να έχουν έσοδα από την ακίνητή τους περιουσία στη Γαλλία, από τον τόπο διαμονής τους. Αλλά, για έναν ιδιοκτήτη που ζει και πληρώνει τους φόρους του στη Γαλλία, η κάρτα μετατρέπεται σε πανάκεια: τα εισοδήματα από τα ενοίκια πηγαίνουν στο Γιβραλτάρ και έτσι οι γαλλικές φορολογικές αρχές δεν μπορούν να έχουν καμία γνώση προκειμένου να επιβάλουν τη φορολογία. Σύμφωνα με επιστήμονα ειδικό σε θέματα φορολογίας, η φύση του λογαριασμού που συνδέεται με την κάρτα δεν ταυτίζεται με έναν πραγματικό λογαριασμό, και έτσι διαφεύγει τις ανταλλαγές τραπεζικών πληροφοριών και δεδομένων μεταξύ Γαλλίας και Γιβραλτάρ.
Η Airbnb προτείνει την έγγραφή στην κάρτα στο site της χωρίς κόστος. Η πλατφόρμα δεν επιβεβαιώνει την ταυτότητα του ιδιοκτήτη και ζητάει απλώς τον αριθμό του διαβατηρίου για την έκδοση μιας κάρτας πληρωμής. Εφόσον η κάρτα εκδοθεί, επιτρέπει την απόσυρση χρημάτων ή την πραγματοποίηση αγορών σε όλη τη γαλλική επικράτεια όπως θα έκανε ένας τουρίστας με μία κάρτα εξωτερικού.
Το France Info προσπάθησε να έρθει σε επαφή με το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο δε θέλησε να προβεί σε δηλώσεις. Ωστόσο, σύμφωνα με πηγή από το περιβάλλον του Υπουργείου επιβεβαιώνεται η αδυναμία της διοίκησης να εντοπίσει πληρωμές που γίνονται από το Ηνωμένο Βασίλειο απευθείας στο Γιβραλτάρ.
Γάλλοι βουλευτές είχαν προτείνει την περασμένη χρονιά την ψήφιση νόμου που θα επιβάλει στην Airbnb να ενημερώνει την εφορία για τα έσοδα που πραγματοποιούνται από τις ενοικιάσεις. Ο τότε υφυπουργός με αρμοδιότητες για τον Προϋπολογισμό, κ. Christian Eckert, είχε δώσει  αρνητική γνωμοδότηση κάνοντας λόγο για «τεχνικά προβλήματα» και αρνούμενος να θέσει εμπόδια σε ένα αναπτυσσόμενο τομέα μέσα από υπερβολική νομοθεσία. Το μέτρο αναβλήθηκε για το 2020, ενώ η τρέχουσα Κυβέρνηση προσεγγίζει με αργούς ρυθμούς το συγκεκριμένο ζήτημα.  πηγή μου:Tornos News [press.room=tornosnews.gr@mail143.wdc02.mcdlv.net]; εκ μέρους; Tornos News [press.room@tornosnews.gr]



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου