20170709

Σε 30 χρόνια, το σεξ δεν θα είναι... προαπαιτούμενο για τη γέννηση παιδιών

Ο διευθυντής του Κέντρου Νομικής και Βιοεπιστημών της Νομικής Σχολής του Στάνφορντ προβλέπει ότι τα ζευγάρια θα επιλέγουν την καλλιέργεια των εμβρύων, η οποία θα είναι μία φθηνότερη διαδικασία από την... παραδοσιακή παραγωγή απογόνων.Ανατροπή στην εξελικτική και αναπαραγωγική διαδικασία φέρνει η δήλωση διακεκριμένου Αμερικανού καθηγητή που ισχυρίζεται ότι, σε 30 χρόνια από σήμερα, το σεξ θα είναι περιττό για την απόκτηση απογόνων.
Η βαρύγδουπη δήλωση του διευθυντή του Κέντρου Νομικής και Βιοεπιστημών της Νομικής Σχολής του Στάνφορντ ότι το σεξ θα είναι μία περιττή διαδικασία για την διαιώνιση του ανθρώπινου είδους εγείρει ερωτήματα για την ηθική της διάσταση. Για να εξηγήσει το συλλογισμό του, ο καθηγητής Χανκ Γκρίλι σε ομιλία του στο "Aspen Ideas Festival", υποστήριξε ότι η απόκτηση τέκνων θα γίνεται μεθοδικά και επιλεκτικά στο εργαστήριο. Με λίγα λόγια, η επιλογή των εμβρύων που θα καλλιεργούνται σε ένα εργαστηριακό περιβάλλον δεν θα είναι η συνηθισμένη, πάνω απ΄όλα όμως θα είναι φθηνή.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Γκρίλι, τα έμβρυα θα καλλιεργούνται από το γενετικό υλικό και των δύο γονέων, τα οποία στη συνέχεια θα εξετάζονται από τους ειδικούς και τους δυνητικούς γονείς. Στη συνέχεια θα ελέγχονται για ασθένειες με τους ερευνητές να εντοπίζουν γονιδιακές μεταλλάξεις που πυροδοτούν την εμφάνιση χρόνιων και ανίατων νόσων. Με τον τρόπο αυτό οι δυνητικοί γονείς θα μπορούν να επιλέγουν εξωτερικά χαρακτηριστικά,όπως το χρώμα των μαλλιών και των ματιών ενώ τα γονίδια που σχετίζονται με τον δείκτη ευφυίας θα μπορούν να συνδυαστούν. Η μέθοδος επεξεργασίας των γονιδίων θα γίνεται με την βοήθεια της εφαρμογής "CRISPR", (τεχνική επεξεργασία γονιδίων),η οποία χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο για ιατρικούς σκοπούς.
Η μέθοδος αυτή που παραπέμπει στην ευγονική εγείρει ηθικά διλήμματα, όπως υποστηρίζουν οι επικριτές της τεχνικής αυτής, με τον Αμερικανό καθηγητή να επισημαίνει ότι δεν πρόκειται για σχεδιασμένα ή σούπερ μωρά αλλά για επιλογή των εμβρύων.
«Πιστεύω ότι το σοβαρότερο πρόβλημα θα είναι τα διαζύγια που προκύψουν ότι ο άνδρας επιλέγει το έμβρυο νούμερο 15 και η γυναίκα- σύντροφός του το έμβρυο με το νούμερο 64», επισημαίνει ο Γκρίλι. Σχετικά με το κόστος της διαδικασίας, ο Αμερικανός καθηγητής δίνει και πάλι τη λύση.Η διαδικασία θα είναι δωρεάν για όλους αν και τα οικονομικά εύρωστα κράτη όπως η Κίνα και οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να προηγούνται.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η διαδικασία επιλογής εμβρύων είναι φθηνότερη από την παραγωγή μωρών με τον γνωστό, παραδοσιακό τρόπο, εάν υπολογίσει κανείς το κόστος που επωμίζεται το ζευγάρι μετά τη γέννηση του παιδιού. Κατά συνέπεια για τον Αμερικανό καθηγητή, δεν εγείρονται διλήμματα ηθικής αλλά ούτε και από οικονομικής πλευράς. πηγή μου :http://ntokoumenta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου